Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Definirea naționalității de «moldovean»

16 sep. 2018,, 03:38   Societate
7741 4

Este recunoscut faptul (vezi pagina „Etnogeneza moldovenilor”, „Istoria antică a spațiului carpato-nistreano-pontic” de pe www.moldovenii.md), că populația de pe teritoriul Republicii Moldova şi-a păstrat continuitatea în evoluția tipului antropologic din perioada civilizației Cucuteni-Tripolie (5-8 milenii în urmă) şi pînă în prezent.

La fel ca tripolienii, locuitorii Moldovei aparţin Haplogrupului I2 (Y-ADN) şi tipului antropologic dinarian cu influențe ariene la nordul Moldovei.

Nu poate fi pus la îndoială faptul că moldovenii sînt din punct de vedere antropologic şi cultural urmaşii geţilor – un popor tracic, menţionat în numeroase surse literare din mileniul I î.Hr. şi a sarmaţilor occidentali – o comunitate etnică a cărei bază către mileniul I î.Hr. o constituiau protoslavii. Geţii şi o parte din popoarele sarmate au format pe teritoriul Moldovei şi României contemporane statul Dacia, care cîteva secole a existat simultan cu oraşele-state greceşti, statul Roman şi alte civilizații ale lumii antice.

Prin urmare, moldovenii din punct de vedere istoric sînt geţi din neamul tracilor care au asimilat elemente culturale şi lingvistice ale sarmaţilor occidentali (mai tîrziu ale slavilor).Strămoşii noştri, geţii, întotdeauna, inclusiv şi pînă la cucerirea unei părţi a teritoriului Daciei, vorbeau o limbă a grupului „centum” - care stă la originea tuturor aşa-numitor limbi romanice, continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?