Transnistria stiri: 1418
Eurovision stiri: 504

Deficit acut de judecători la Curtea de Apel Chișinău

2 feb. 16:10   Societate
1723 0

Ghenadie Mîra, președinte interimar al Curții de Apel Chișinău (CA), susține că urmează și alte demisii ale magistraților în contextul procedurii de vetting. Declarații în acest sens au fost făcute la un briefing de presă, susținut în comun cu președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

„Avem nevoie să dublăm numărul de judecători la Curtea de Apel Chișinău. În statele de personal, noi avem 57 de judecători, dar efectiv lucrează 35 de judecători. În viitorul apropiat, cel puțin 4 judecători pleacă în demisie pe motivul atingerii plafonului de vîrstă de 65 de ani. Eventual, în procedura de vetting, există riscul ca nu mai puțin de 50% din judecători să plece”, a precizat Ghenadie Mîra.

Acesta a mai adăugat faptul că în vederea eficientizării activității Curții de Apel Chișinău, pe colegiul civil și penal, vor fi plafonate numărul ședințelor sau numărul cauzelor pe care le poate examina un judecător în cadrul unui Colegiu, notează Noi.md cu referire la realitatea.

Soluții pentru magistrații de la Curtea de Apel din capitală au venit și din partea membrilor CSM.

„Judecătoria Ungheni și Judecătoria Orhei, cu toate sediile sale, să fie date Curții de Apel Nord, actuala Curte de Apel Bălți, astfel ca o parte din dosarele care astăzi vin la Curtea de Apel Chișinău să meargă la Curtea de Apel Bălți. Asta ar fi o soluție.


Cealaltă soluție: CSM urmează în cel mai scurt timp să vadă dacă putem transfera temporar judecători de la primele instanțe la Curtea de Apel Chișinău ca aceștia să vină în ajutorul colegilor de la Curtea de Apel Chișinău în soluționarea numărului mare de dosare care stă astăzi pe rolul curții”, a menționat Sergiu Caraman, președintele interimar al CSM.

2
0
1
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?