X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Declarație: "Vom înregistra din nou proiectul de lege privind statutul limbii ruse"

25 ian. 2021,, 14:15   Societate
6290 8

Partidul Socialiștilor din Moldova va înregistra din nou proiectul de lege privind statutul limbii ruse, avînd în vedere importanța acestuia pentru cetățenii țării, deoarece aproximativ 35-40% din populație folosesc limba rusă în viața de zi cu zi.

Declarația a fost făcută de deputatul Parlamentului din partea PSRM, Gaik Vartanean, menționînd că circa 1,2 milioane de utilizatori ai Facebook-ului în Moldova folosesc interfața în limba moldovenească, iar 1,1 milioane – în rusă.

Comentînd special pentru eNews disputele din jurul deciziei Curții Constituționale privind statutul limbii ruse, deputatul PSRM a spus că vede aici mai multe probleme.

"Prima. Sînt absolut de acord cu cei care spun că problemele de limbă sînt foarte sensibile pentru societatea noastră, iar toate inițiativele și acțiunile trebuie să fie foarte bine gîndite. A doua. Proiectul de lege pe care l-am adoptat în nici un caz nu diminuează importanța limbii de stat și necesitatea absolută de a fi deținută de toți cetățenii Moldovei. A treia. Legea privind funcționarea limbilor în Moldova este o necesitate care reiese din realitate. Și nu din cea pe care încearcă să ne-o prezinte unii politicieni și anume cifrele așa-zisului recensămînt, desenat în timpul guvernării lui Plahotniuc-Filat-Ghimpu. Căci el a fost criticat practic de toți. Imaginea reală o arată statisticile rețelelor sociale, în ce limbă sînt folosite. În principiu, aceasta este o continuare a faptului care este limba ta natală sau, cel puțin, în ce limbă îți este mai comod să comunici, să citești și să interacționezi cu alți oameni", a menționat Gaik Vartanian.

Deputatul PSRM a adus date elocvente - 1,2 milioane de utilizatori ai Facebook-ului în Moldova folosesc interfața în limba moldovenească, iar 1,1 milioane – în rusă.


"Și acest tablou este similar cu cel despre care am vorbit tot timpul – în Moldova circa 35-40% folosesc limba rusă în viața de zi cu zi. Evident, aceștia sînt oameni de diferite naționalități. Ei, după cum știm, în Moldova sînt peste 50%. CC, care constă, în marea majoritate, din cetățeni români, face referire la faptul că, chipurile, limba rusă este doar limba rușilor din Moldova. Se pare că, în opinia judecătorilor, fiecare dintre noi trebuie să comunice în limba lor. Prin Google Translate sau cum?", s-a întrebat Gaik Vartanian.

El a mai spus că este amuzant faptul că președintele CC, Domnica Manole, a anunțat decizia instanței în două limbi: în limba de stat și în limba rusă, ceea ce presupune, în sine, că acest lucru se face pentru ca întreaga societate să o înțeleagă.

"Din păcate, această problemă, care este baza implementării celor mai bune practici ale UE, OSCE și ONU în domeniul Drepturilor Omului, în Moldova a dobîndit o culoare politică. Oamenii Maiei Sandu și ai lui Andrei Năstase la CC au luat în acest caz o decizie pur politică care este în avantajul partidelor care i-au adus în fotoliul CC", a spus deputatul PSRM.

El și-a exprimat încrederea că punctul în această chestiune nu este pus.

"Proiectul de lege va fi înregistrat din nou. Vom insista ca Moldova să devină într-adevăr un stat care implementează cele mai bune practici europene. Pe bune. Nu doar în timpul campaniilor electorale, cînd candidatul la președinție Sandu încerca atît de mult să placă alegătorilor vorbitori de limbă rusă, de care a uitat chiar a doua zi după alegeri", a menționat interlocutorul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?