Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Declarație: Tulpina Delta probabil există deja în R. Moldova

25 iun. 2021,, 08:25   Societate
3199 1

Este sau nu tulpina indiană de coronavirus motiv de teamă pentru moldoveni?

Cît de periculoasă pentru noi este varianta Delta, a ajuns în țara noastră și care vor fi urmările pentru Moldova, ne vorbesc epidemiologii. Asta în timp ce, peste Prut a fost înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu tulpina indiană, iar în Rusia aceasta face ravagii.

Este străin și agresiv. El este cel mai periculos dintre „frații” săi, cel american, britanic și chiar cel african. Este vorba despre Delta, tulpina indiană a coronavirusului. Potrivit datelor, pînă în prezent, în Moldova nu a fost depistat niciun caz de infectare cu Delta.

BORIS GÎLCĂ, șef adjunct al direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei Chișinău: „De fapt, tulpina indiană nu a fost încă descoperită oficial în Moldova. Aș îndrăzni, totuși, să spun că, probabil, există deja, dar acest lucru trebuie dovedit prin metode de laborator”.

Laboratoarele din țară nu pot identifica această tulpină, de aceea probele sînt trimise în străinătate. Iar în tot acest timp, Ministerul Sănătății înregistrează în fiecare zi cazuri COVID-19 de import, inclusiv din Federația Rusă, unde tulpina indiană reprezintă 90 la sută din noile infecții. Cu toate acestea, amenințarea unui nou val de infectări, deși îi sperie pe moldoveni, nu îi face mai prudenți. Oamenii zboară în Rusia și se întorc înapoi. Este și cazul doamnei Raisa care, cu frica în sîn, dar pleacă înapoi la Moscova la muncă.


„Acum situația se agravează, dar ne vom vaccina, ce să facem? Mă tem un pic, dar voi zbura. Am fost la mama. Nam mai fost de trei ani”.

Alți călători spun că nu le este frică de virus.

„Folosim mijloace de protecție, schimbăm măștile, ne spălăm pe mîini, dacă este posibil. Șervețele umede și antiseptice, avem de toate”.

„Nu, nu mă tem, avem toate mijloacele de protecție, am făcut testul. O să inventeze alte tulpini. Ne sperie cu acestă variantă indiană, poate va veni și o tulpină marțiană”.

Boris Gîlcă nu exclude faptul că adevărata epidemie abia urmează, iar pentru a nu deveni victimele unor consecințe și mai grave, oamenii trebuie cît mai rapid să se vaccineze.

BORIS GÎLCĂ , șef adjunct al direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei Chișinău: „Această tulpină indiană este încă periculoasă, deoarece și copiii se îmbolnăvesc, ceea ce nu era cu primele variante. 1.47 Dacă nu folosim acum această fereastră de oportunitate pentru imunizare, consecințele vor fi foarte triste. Cifrele noastre de vaccinare sînt destul de modeste”.

Pînă în prezent în Moldova, aproximativ 12 la sută din populație este vaccinată, iar pentru a dezvolta imunitatea colectivă trebuie ca aproximativ 70 la sută din oameni să fie imunizați.

Totuși, Boris Gîlcă dă asigurări că sistemul medical din capitală va face față unui potențial val de infectări, deși boala este una severă și se răspîndește mai ușor.

BORIS GÎLCĂ, șef adjunct al direcției generale asistență socială și sănătate a primăriei Chișinău: „Poate că vom avea mari dificultăți în viitor pentru a oferi aceeași îngrijire ca la prima etapă. Numărul de paturi va rămîne același, spitalele vor rămîne aceleași, resursele umane vor fi aceleași și vor cu fi zeci, sute, mii de pacienți mai mulți”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?