Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Declarație: Proprietarii înșiși ar trebuie să aibă grijă de exploatarea corectă a clădirilor

27 iun. 2019,, 17:00   Societate
3281 2

Cazuri de prăbușire a clădirilor multietajate, asemănătoare cu cea de la Otaci, ar putea avea loc și la Chișinău, unde de mai mulți ani nu au fost investite mijloace în exploatare, multe rețele se află în stare avariată, iar accidentele comunale devin tot mai frecvente, însă de funcționarea corectă a clădirilor ar trebui să aibă grijă proprietarii înșiși prin întermediul unei organizații de exploatere- Gospodăria Comunală sau Asociația locatarilor.

Despre acest lucru a declarat arhitectul Denis Nedeoglo într-un interviu în cadrul emisiunii "Vesti nedeli" pe canalul RTR-Moldova, transmite Noi.md.
Răspunzînd la întrebarea dacă locuitorii din Chișinău, la fel ca locuitorii din Otaci, ar putea suferi din cauza unor asemenea prăbușiri ale vechilor clădiri multietajate afectate de inundații, el a menționat că în capitală de mulți ani nu au mai fost investiți bani în exploatare, gospodăria nu este exploatată așa cum trebuie. În consecință, multe rețele se află în stare avariată.

"De aceea, toate gropile din asfalt, toate accidentele comunale care devin din ce în ce mai dese, adică ritmul lor crește în fiecare zi, toate acestea sînt consecința unei mari situații care s-a format la noi în domeniul gospodăriei comunale și în cel al construcției. De aceea eu nu pot să vă liniștesc și să vă spun că pe noi nu ne așteaptă o asemenea situație", a spus arhitectul.

El a menționat că există reparații intermediare, studii necesare, reparații capitale.

"Legea privind calitatea construcțiilor reglementează în mod clar tot acest lucru și prevede respectarea exploatării clădirii de către proprietar", a declarat Denis Deneoglo.


Potrivit acestuia, pînă nu demult, acest lucru era monitorizat de Ministerul Dezvoltării Regionale, dar apoi el a fost lichidat, iar funcțiile respective au fost transferate Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

"Dar în această problemă rădăcina răului nu se află în modul în care oficialii controlează respectarea legii. Nu ei sînt ultima verigă din acest lanț. Proprietarul este persoana responsabilă de exploatare. Dacă proprietarul nu este conștiincios, atunci poate avea loc un accident. Există o coliziune. Știm că statul deseori nu-și îndeplinește funcțiile și ne-am obișnuit cu asta. Dar dacă dvs înșiși sînteți proprietarul casei, chiar ar trebui să vină la voi niște inspectori și funcționari publici și să controleze exploatarea clădirii? Orice clădire multietajată are o organizație de exploatare. Anterior, aceasta era Gospodăria Comunală, iar acum e Asociația proprietarilor de locuințe și anume ei sînt obligați să monitorizeze acest lucru și să respecte cerințele legii", a subliniat specialistul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?