TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

Declarație: Procurorii și judecătorii își ascund greșelile procedurale după gratiile penitenciarelor

Fostul judecător CEDO, Stanislav Pavlovschi, a menționat că sistemul juridic moldovenesc se confruntă cu diferite probleme.

El a declarat acest lucru în cadrul unei emisiuni de la TVC-21, scrie Point.md.

"Am creat un mare raport privind problemele cu care se confruntă sistemul juridic moldovenesc. În lume nu există un model general recunoscut pentru modul în care ar trebui să se desfășoare reforma juridică. Ea se bazează pe bunul simț elementar. Trebuie de reformat dreptul material, structura procedurală, organizatorică, de ales cadrele corespunzătoare. Acestea sînt cele patru balene pe care ar trebui să se bazeze sistemul juridic", a menționat Pavlovschi.

El a adăugat că dreptul material nu este perfect, avocații sînt interceptați, urmăriți.

"Pentru depunerea de mărturii false, la noi se dă o pedeapsă simbolică, ca și în cazul tragerii la răspundere a unui nevinovat. Procuratura reexaminează doar cazurile pe care le consideră avantajoase. În Moldova este necesară o revizuire masivă a dosarelor persoanelor condamnate ilegal. Aceasta este o altă latură a problemei. Avem sute de oameni condamnați ilegal. Procurorii și judecătorii își ascund greșelile procedurale și abuzurile în spatele gratiilor penitenciarelor", a adăugat Pavlovschi.


El a subliniat că mulți oameni nevinovați au ajuns la închisoare doar pentru că nu aveau bani să dea mită. Pavlovschi a menționat că în SUA, în cazul unor astfel de încălcări, pedeapsa este aceeași ca și pentru infracțiunea în sine, de exemplu, atunci cînd este vorba despre crimă sau furt. Iar în Moldova, pentru greșelile procedurale pedeapsa este de 2 ani, însă nimeni nu trage niciodată vinovații la răspundere.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load