X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Declarație: "Politicienii au început să caute "dușmani", la fel ca acum 30 de ani"

25 ian. 2021,, 14:55   Societate
7275 6

Decizia Curții Constituționale privind declararea neconstituțională a Legii cu privire la funcționarea limbilor a devenit un prilej pentru a dezbina societatea, iar politicienii, ca și acum treizeci de ani, au început deja să caute "dușmani", deși noul președinte al țării, Maia Sandu a îndemnat mai devreme țara la împăcare, și toți oamenii trebuie să înțeleagă cît de important este de a salva lumea și pacea interetnică în societate, inclusiv, și pentru a rezolva problema transnistreană.


Această opinie a fost exprimată pentru Enews de către șeful reprezentanței TASS în Moldova, Valerii Demidețchi, transmite Noi.md.

"Pasărea a fost întrebată: spune-mi cum zbori? Ea s-a emoționat, s-a încurcat, a căzut și a murit. Se pare că același lucru s-a întîmplat la noi cu întrebarea lingvistică acum treizeci de ani, cînd de ea s-au apucat politicienii...", a menționat el.

Jurnalistul a amintit că oamenii care au trăit anterior pe teritoriul între Nistru și Prut de diferite naționalități au găsit întotdeauna un limbaj comun. Și nu contează în ce limbă vorbeau – în moldovenească, română, rusă, ucraineană sau în altă limbă.

"În orice caz, atunci nimeni nu se arunca împotriva celuilalt cu cuțitul", a subliniat Valerii Demidețchi.


El a menționat că noile vremuri au adus în Moldova nu doar multe lucruri bune, dar și discordii care se întind pe parcursul tuturor anilor de Independență.

"La fel ca acum treizeci de ani, politicienii au început să caute "dușmani". Unii consideră decizia curții greșită, dar au sarit asupra socialiștilor, care, îndeplinind promisiunea față de alegători, au votat legea cu privire la limbă atunci cînd a apărut momentul potrivit și au reușit să obțină majoritatea în parlament. Acest lucru s-a întîmplat cu doar cîteva zile înainte de plecarea liderului lor din funcția de președinte. Alții indică faptul că CC cu mult înainte de aceasta a ridicat problema limbii, cînd în 2018, la inițiativa Partidului Liberal care pledează pentru unirea cu România, a luat dubioasa decizie de a anula legea din 1989, pentru care au votat deputații în 1989. Datorită deciziei adoptate atunci de judecători, în țară s-a creat o situație dublă - în Constituție, limba de stat continuă să fie stipulată moldovenească, dar se propune să fie numită românească. Indicînd Declarația de Independență adoptată în 1991, la scrierea căreia, după cum au recunoscut deputații, a ajutat un oficial din MAE al țării vecine. Și care fie a ars, fie a dispărut în timpul pogromurilor Parlamentului, care au fost realizate în aprilie 2009 de către susținătorii partidelor pro-europene", a subliniat șeful reprezentanței TASS în Moldova.

Jurnalistul a amintit că noul președinte al țării, Maia Sandu, a îndemnat țara la împăcare.

"Același lucru a făcut cu o zi înainte în discursul său inaugural, Joe Biden, care este atît de respectat de politicienii noștri democrați. În aceeași zi, un grup de marginali de serviciu, care s-au remarcat anterior la protestele de susținere a noului președinte, a organizat un miting pe scările CC. Strigătorii la comandă făceau isterie la megafon, că limba în care oamenii de secole vorbesc în țara noastră, pe care o cunoaște marea majoritate a populației, este "limba porcilor și ocupanților"... Au atacat adversari și pe ministrul Justiției Fadei Nagacevschi, care, vorbind în instanța de judecată, a amintit despre obligațiile internaționale luate de autoritățile prin care orice discriminare lingvistică este interzisă. Îmi imaginez ce ar spune părinții mei dacă ar trăi...", a menționat Valerii Demidețchi.

"Nu cred că radicalii noștri și provocatorii pe care i-au angajat nu știu că atacurile asupra Rusiei nu au nimic de-a face cu" alegerea europeană", pentru care luptă atît de mult, cît și cu valorile europene, despre care se vorbește atît de mult. Și că nu Moscova și nu Putin are nevoie ca noi să păstrăm statutul de limbă rusă. Dar noi, pentru a păstra pacea, înțelegerea interetnică în societate, inclusiv pentru a rezolva problema transnistreană", a continuat el.

Jurnalistul se întreabă: "Poate că radicalii noștri și nu au nevoie de unirea țării?"

"Dar atunci vor trebui să îndeplinească promisiunea pe care au dat-o oamenilor acum treizeci de ani în piață – de a construi un stat moldovenesc prosper și democratic. Adevărul e că unul dintre politicienii noștri a mărturisit recent deschis că, cu această promisiune, atunci toată lumea a fost dusă de nas, iar proclamarea independenței este doar o oportunitate de a ieși din componența unui stat și de a se uni cu altul! Dar aceasta este o altă istorie... dar foarte instructivă", a concluzionat Valerii Demidețchi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?