Criza energetică stiri: 789
Preşedintele stiri: 3235
Puterea stiri: 7327
Obiectiv european stiri: 287

Declarație: "Medicii sînt eroi adevărați și au nevoie de sprijin moral"

21 noi. 2020,, 13:00   Societate
5436

Lucrătorii medicali din Republica Moldova în actualele condiții dificile de pandemie sînt fideli profesiei lor, lucrează la limita posibilităților pe linia întîi, fac fapte eroice profesionale și au nevoie de susținere morală din partea populației, de aceea este foarte important ca oamenii să-i trateze cu înțelegere și responsabilitate.

O astfel de opinie într-un interviu pentru Noi.md a exprimat profesorul, doctor în medicină, consultant la catedra boli infecțioase a Universității de stat de medicină și farmacologie din RM, Victor Pîntea.

Potrivit lui, medicii care se află pe linia întîi, într-adevăr le este foarte greu. Din martie se află într-o stare de stres continuu, dar muncesc în continuare, fiind fideli datoriei de medic.

”Eu cred că în secția terapie intensivă lucrul este organizat foarte bine, medicii cu adevărat salvează vieți. Asta în timp ce au fost elaborate zeci de scheme de tratament, însă o variantă ideală, un leac universal încă nu există”, susține Pîntea

El a subliniat că medicii moldoveni folosesc metodele de tratament recomandate de Organizația Mondială a Sănătății.


”Parcă apăruse un preparat eficient în 75% dintre cazuri, apoi s-a dovedit că eficiența lui a fost evident exagerată. Dar eu mă bucur că avem specialiști ca Victor Cojocaru, șeful secției anestezie și terapie intensivă de la SCR, ca Adrian Belîi, șeful secției terapie intensivă a Institutului medicină de urgență , ca alți colegi ai mei care se isprăvesc strălucit cu munca lor. Ei spun că secțiile pe care le conduc nu duc lipsă de medicamente, și eu îi cred. Trebuie doar ca ei înșiși să fie sănătoși, să le ajungă puteri”, a spus Victor Pîntea.

Potrivit lui, în Moldova nu sînt mulți medici, dar ei au reușit să se reunească, să se mobilizeze, în lupta cu coronavirusul s-au alăturat medicii de la alte specialități, rezidenții.

”Ei muncesc în prima linie și reușesc. Păcat că unii oameni văd doar greșelile lucrătorilor medicali și nu pot discerne adevăratul lor eroism profesional”, adeclarat Pîntea.

În Moldova, din cauza coronavirusul și-au pierdut viața peste 40 de medici, dintre care doi discipoli ai lui Victor Pîntea. El a menționat, că în prezent lucrătorii medicali își continuă munca, servesc cu devotament profesiei. ”Muncesc la milita posibilităților. Cu lunile, nu trec pe acasă, nu-și văd părinții și copiii. O atare situație există și în alte țări, însă acolo populația îi susține moral. Este foarte important ca și la noi oamenii să-i trateze cu înțelegere și responsabilitate”, a subliniat profesorul, doctor în medicină, consultant la catedra boli infecțioase a Universității de stat de medicină și farmacologie din RM.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Moldova, împreună cu Ucraina, a primit statutul de țară candidată la UE. Cum, în opinia dumneavoastră, se va schimba viața moldovenilor?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав