Declarație: Israel tratează cu maximă atenție cererea Republicii Moldova privind extrădarea lui Șor

20 sep. 10:30   Societate
11649 0

Autoritățile israeliene tratează cu maximă atenție cererea de extrădare a condamnatului Ilan Șor.

Declarația a fost făcută de ministrul Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Potrivit ministrului Justiției, autoritățile de la Chișinău au expediat Israelului dosarul extrădării și așteaptă un răspuns pozitiv în aces sens. Veronica Mihailov-Moraru se arată optimistă că Ilan Șor nu se va eschiva de la pedeapsă, întrucît, potivit ei, în istoria Israelului au mai existat precedente de extradare.

„După ce am obținut decizia motivată integrală a Curții de Apel Chișinău din iulie, după ce am obținut și traducerea acestui act, care este destul de voluminos, l-am expediat omologilor din Israel și am actualizat cererea de extrădare, pentru că temeiul deja este schimbat, fiind vorba deja de extrădare în vederea executării sentinței pe teritoriul Republicii Moldova. Știm că cererea a fost recepționată. Urmare a vizitei ministrului de Externe israelian la Chișinăuam întrebat care este situația pe acest caz, ni s-a comunicat să se tratează cu maximă atenție cererea Republicii Moldova privind extrădarea lui Ilan Șor”, a spus Veronica Mihailov-Moraru, anunță Noi.md cu referire la realitatea.md

Ministrul Justiției spune că este greu de anticipat dacă autoritățile israeliene vor decide ca Ilan Șor să-și ispășească pedeapsa în Republica Moldova sau într-un penitenciar din Israel.

„Din punct de vedere a procedurii am respectat toate temeiurile și este important să se dea curs punerii în executare a pedepsei, fie pe teritoriul Republicii Moldova, fie pe teritoriul Israelului. În istoria Israelului, totuși, sînt cazuri cînd s-a permis extrădarea pe teritoriul altui stat, adică pe teritoriul statului a cărui cetățenie o deține. Noi urmează să primim întrebări suplimentare despre modul de ispășire a pedepsei. sîntem optimiști că vom avea un rezultat pozitiv”, a explicat ministrul Justiției.


Potrivit deciziei Curții de Apel Chișinău, Ilan Șor a fost recunoscut culpabil în dosarul „Frauda bancară” și a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, în penitenciar de tip închis. Potrivit deciziei, Ilan Șor urmează să restituie statului peste 5,2 miliarde de lei.

9
2
2
3
2

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?