Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3994

Declarație: "În manualele de istorie ale Moldovei nu există adevăr despre Marele Război pentru Apărarea Patriei

12 mai. 2021,, 11:15   Societate
4341 4

În rețea a devenit disponibil un nou proiect video "Adevărul despre Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945", care este implementat de către Comitetul Național de Coordonare "Victoria", Uniunea Ofițerilor din Republica Moldova cu sprijinul Casă Ruse din Chișinău, și este o parte din evenimente comemorative dedicate datei tragice de 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei din 1941-1945, transmite Noi.md.

Autorul și gazda proiectului – istoricul și politologul, doctorul în filosofie, Boris Șapovalov, vorbind în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova" pe canalului NTV-Moldova, a menționat că, în special, pentru publicul larg sunt disponibile o serie de scurte discuții online, de pînă la 10 minute, mini-lecții și conferințe, care sînt dedicate păstrării adevărului istoric despre cele 1418 zile teribile și dificile de război și sînt concepute pentru a confrunta încercările de falsificare a istoriei celui de-al Doilea Război Mondial și a Marelui Război pentru Apărarea Patriei de către istoricii europeni.

La baza acestor scurte tutoriale video, prelegeri pe care pedagogii vor putea să le folosească în procesul de învățămînt, se află materialele și documentele din cărțile istoricilor moldoveni Victor Gaiciuk și Boris Șapovalov "Adevărul despre Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945", "Republica Moldova în Marele Război pentru apărarea patriei din 1941-1945. Documente, date, fapte", "1941. Invazia. Documente și materiale pentru aniversarea a 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei", ”Eliberarea Chișinăului de sub ocupația fascistă", "Capetele de pod ale Victoriei de pe Nistru", "Eroii pămîntului moldovenesc". În cadrul pregătirii discuțiilor au fost folosite datele științei istorice moderne, precum și documente și materiale privind participarea poporului moldovean la acest război.

Boris Șapovalov a menționat că noul proiect video a fost lansat deoarece există multe neadevăruri despre Marele Război pentru Apărarea Patriei.

"Există o mulțime de falsuri despre ea, mai ales în ultimii 30 de ani de la prăbușirea URSS, iar definiția de "Marelui Război pentru Apărarea Patriei" este acum ștearsă. De exemplu, în manualele din clasa a 12-a, celui de-al doilea război mondial sînt acordate zece ore, iar în manualele din clasa a 9-a - opt ore, dar nu Marelui Război pentru Apărarea Patriei sau celui de-al Doilea Război Mondial, ci sînt examinate aceste probleme în contextul relațiilor internaționale. În manual există un al Doilea război mondial abstract, dar nu se menționează despre cele mai importante operațiuni militare ale sale, nu se menționează nici despre bătăliile de la Kursk sau Stalingrad, nici blocada Leningradului. Nu există liste cu lagărele de concentrare germane. Multe momente importante ale acestui război sînt descrise superficial sau nu sînt menționate deloc. Din păcate, în manuale, multe evenimente din acea perioadă sînt interpretate ideologic limitat și unilateral, superficial", a spus istoricul și politologul, doctor în filosofie.


Potrivit lui, în acest sens, manualele de istorie moldovenești sînt foarte greu de folosit în procesul educațional, deoarece acestea nu sînt obiective, iar multe evenimente ale istoriei europene sunt examinate din punct de vedere pro-românesc unilateral. În ele se conține o mulțime de absurdități ideologice și morale periculoase și dăunătoare pentru educația copiilor.

Boris Șapovalov a menționat că sarcina principală a proiectului online lansat "Adevărul despre Marele Război pentru Apărarea Patriei din anii 1941-1945" este de a compensa lipsa de informații veridice despre acel război.

El a subliniat că Moldova, ca și alte foste republici sovietice, a fost o parte integrantă a statului victorios în Marele Război pentru Apărarea Patriei - Uniunea Sovietică, de aceea victoria asupra fascismului și nazismului în acel război este și victoria poporului multinațional moldovean, care a pierdut în acel război aproximativ 650 de mii de concetățeni. în rândurile Armatei Roșii victorioase au luptat circa 400 de mii de băștinași din Moldova Sovietică. Mai mult de 250 de mii de oameni au primit ordine și medalii pentru eroismul și curajul lor. Pămîntul moldovenesc a dat țării 19 eroi ai Uniunii Sovietice și 7 cavaleri ai Ordinului Gloriei.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?