COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Declarație: Exploatarea prin muncă a copiilor este greu de controlat

Declarație: Exploatarea prin muncă a copiilor este greu de controlat

Instituțiile statului nu sînt capabile de a monitoriza munca copiilor și nici nu există prevederi legale prin care agenții economici să fie controlați inopinat, pentru a fi depistate cazurile de încălcare a dreptului la muncă a copiilor și cele de exploatare a copiilor prin muncă.

Afirmația aparține Avocatului Poporului pentru drepturile copilului, Maria Bănărescu, și a fost făcută în cadrul unui club de presă organizat pe 7 august, realizat în comun cu Centrul de Investigații Jurnalistice, transmite IPN.

Maria Bănărescu a exemplificat cu două cazuri concrete de încălcare a dreptului la muncă a copiilor– primul al unui copil angajat ca salvamar la un centru de agrement și cel de al doilea al unui copil angajat ca ospătar.

„Impedimentele pe care le-am întîmpinat chiar de la începutul investigării cazurilor, precum și răspunsurile primite de la autoritățile publice, mă fac să constat că situația privind respectarea dreptului la muncă al copiilor, exploatarea copiilor prin muncă, nu s-au îmbunătățit”, a spus Maria Bănărescu.

Ombudsmanul Copilului a scos în evidență imperfecțiunea legislației în ceea ce privește accesul Avocatului Poporului pe teritoriul agentului economic pentru a monitoriza respectarea dreptului copilului la muncă.

Prezent la eveniment, Igor Ciloci, director adjunct al Inspectoratului de Stat al Muncii, a precizat că instituția pe care o reprezintă este interesată de aspectul economic al muncii copilului. „Ne interesează modul în care copiii sînt angajați, modul în care copiii sînt luați la muncă, în contextul în care munca copiilor este condiționată de anumite circumstanțe care țin de vîrsta copilului, de programul de lucru, dificultatea muncii prestate”, a spus Igor Ciloci.

Inspectoratul General al Poliției a fost reprezentat la eveniment de Alina Ursu, care a precizat că oamenii legii efectuează anual lecții în școli cu copiii. „Totodată, efectuăm acțiuni de informare, activități de prevenire, razii, în cadrul echipelor multidisciplinare, unde este prezent și polițistul”, a declarat Alina Ursu.

De asemenea, reprezentatul IGP a declarat că, în cadrul orelor desfășurate în 2019 în școli de polițiști, copiii vor fi informați asupra drepturilor pe care le au.

În Republica Moldova, legislația muncii prevede dreptul de încadrare în cîmpul muncii de la vîrsta de 15 și 16 ani, cu încuviințarea părinților sau reprezentanților legali. La angajarea copiilor în cîmpul muncii se ține cont de muncile interzise pentru a fi efectuate de copii, respectarea timpului de muncă și alte facilități prevăzute de legislație.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load