Deciziile CtEDO în 4 cauze care se referă la Republica Moldova

30 mai. 13:45   Societate
3627 0

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat deciziile de radiere de pe rol în cauzele versus Republica Moldova: Gîrbu, Sajin, Scripcaru și Secrieru.

În fața Curții, reclamanții s-au plîns în baza Articolului 6 § 1 din Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, din cauza neexecutării în termen rezonabil sau a executării tardive a hotărîrilor judecătorești emise în favoarea lor.

În cauzele Scripcaru și Sajin, Guvernul și reclamanții au semnat declarații de soluționare amiabilă, care ulterior au fost acceptate de către Curte. Prin acestea, Guvernul s-a angajat să achite reclamanților 1.300 și, respectiv, 1.400 de euro pentru orice prejudiciu, inclusiv costuri și cheltuieli.

Considerînd că declarațiile de soluționare amiabilă în prezentele cauze sînt bazate pe respectarea drepturilor omului garantate prin Convenție și prin Protocoalele sale, precum și în lipsa oricăror motive care ar justifica examinarea în continuare a cererilor, Curtea a decis radierea cauzelor de pe rol, în conformitate cu Articolul 39 din Convenție, anunță Noi.md cu referire la bizlaw.md

În cauzele Gîrbu și Secrieru, Guvernul a prezentat Curții declarații unilaterale prin care a recunoscut că a existat o încălcare a Articolului 6 § 1 din Convenție și că reclamanții au suferit și încălcări ale drepturilor garantate de alte prevederi din Convenție, invitînd Curtea să radieze cererile de pe rol. Totodată, Guvernul s-a oferit să plătească reclamanților 700 și, respectiv, 1.400 de euro pentru orice prejudiciu, inclusiv costuri și cheltuieli.


Avînd în vedere concesiile conținute în declarațiile Guvernului, precum și cuantumul compensației propuse (care este în conformitate cu sumele acordate în cauze similare), Curtea a radiat cererile de pe rol.

Rezumatul deciziei a fost efectuat de către Direcția agent guvernamental din cadrul Ministerului Justiției al Republicii Moldova.

1
3
0
0
5

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?