X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3993

Decizii aproape în fiecare zi pentru șoferi prinși beți. Ce pedepse primesc

29 oct. 2019,, 18:10   Societate
3447 1

O simplă căutare pe portalul instanțelor de judecată arată că, magistrații Judecătoriei Chișinău emit aproape în fiecare zi decizii de condamnare a unor șoferi prinși în timp ce conduceau în stare avansată de ebrietate.

Doar în luna octombrie au fost emise 23 de astfel de decizii, care sînt publice pe site-ul judecătoriei.

Analizînd deciziile, constatăm că, în majoritatea cazurilor, șoferii prinși băuți la volan au primit pedepse sub formă de muncă neremunerată în folosul comunității (13 cazuri), cu suspendarea permisului de conducere pentru trei-patru ani.

Chiar și un șofer prins în trafic în stare de ebrietate narcotică a primit 200 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității, dar cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Cinci șoferi au primit amenzi de 30-40 de mii de lei, iar unul a scăpat de dosar penal, fiind sancționat doar contravențional cu dictarea unei amenzi de 7.500 lei.


Închisoare cu suspendare în cazuri grave

Trei șoferi au fost condamnați la închisoare, cu suspendarea pedepselor pentru termeni de probă de 2-3 ani. Printre aceștia se numără și un bărbat, condamnat penal anterior de trei ori, pentru alt gen de infracțiuni, care a fost prins băut la volan de două ori – pe 10 martie 2019 și 10 mai 2019 și neavînd permis de conducere.

Pentru primul caz de conducere în stare de ebrietate și fără permis, judecătorul a dictat o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 4 luni. Pentru că a urcat a doua oară băut la volan a mai primit patru luni de închisoare, iar prin cumul parțial al pedepselor aplicate i-a fost stabilită închisoare pe un termen de 6 luni, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis. În temeiul art.90 Cod Penal, pedeapsa a fost suspendată condiționat pe un termen de probă de trei ani.

Un alt șofer care a lovit trei pietoni a primit trei ani de închisoare cu suspendarea pedepsei pentru doi ani. Potrivit actelor din instanță, după accident, o persoană s-a ales cu vătămări corporale grave, una cu vătămări de gravitate medie , iar al treilea pieton a fost rănit ușor.

Un singur șofer trimis după gratii

Dintre cele 23 de decizii pronunțate în octombrie de Judecătoria Chișinău și analizate de TV8.md, una singură prevede condamnarea unui bărbat la un an și jumătate de închisoare. Acesta a fost prins în timp ce conducea beat o mașină pe care a furat-o. Bărbatului îi fusese anterior retras permisul de conducere.

Acesta a primit opt luni de închisoare pentru conducerea în stare avansată de ebrietate, avînd concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat de 1,14 mg/1, adică de șapte ori mai mult decît norma admisibilă. Pentru că a furat mașina unui cunoscut a mai primit un an de închisoare. Prin cumul, a primit 1,6 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis. Dar sentința este cu drept de atac la Curtea de Apel Chișinău.

Un șofer, trimis la psihiatrie

În trafic a fost identificat și un bărbat ce conducea în stare de ebrietate, care nu a putut fi tras la răspundere penală pentru că s-a stabilit că are probleme psihice grave și a fost trimis la tratament.

Judecătorii au decis să-i aplice „măsura de constrîngere cu caracter medical” sub formă de internare în cadrul Spitalului Clinic de Psihiatrie din orășelul Codru.

Doar în opt sentințe din cele 23 dictate de magistrații Judecătoriei Chișinău, în luna octombrie curent, s-a cerut anularea permiselor de conducere.

Ce spune legea

Anul trecut, deputații au modificat legislația și au introdus sancțiuni mai dure pentru șoferii prieteni cu paharul. Legea spune că, în cazul în care conducătorul auto este prins băut la volan, avînd concentrația de alcool mai mare de 0,3 mg/l în aerul expirat, se inițiază urmărirea penală, iar șoferul poate fi lipsit de dreptul de a conduce, în baza unei decizii judecătorești.

Dacă șoferul vrea să-și redobîndească dreptul de a conduce, o poate face doar după patru ani de la pronunțarea sentinței definitive. În plus, trebuie să susțină repetat examenul auto, proba teoretică și practică, și să prezinte un certificat privind „instruirea anti-alcool”.

Programul probațional obligatoriu anti-alcool urmează a fi realizat de Inspectoratul Național de Probațiune și va costa 4000 de lei. Aspiranții vor fi obligați să participe la toate cele 20 de ore „de corecție” prevăzute în programul anti-alcool.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?