Transnistria stiri: 1327
Eurovision stiri: 494

Decizie finală în cazul Glorinal și prima pierdere în dosarul Contrabandă cu anabolizante

27 iun. 2023,, 13:45   Societate
3535 0

Curtea Supremă de Justiție a pus punct procesului în care Dorin Damir îl acuza pe Sorin Stati, fost șef la MoldATSA, că ar fi răspîndit informați false și denigratoare cu privire la implicarea sa în atacul raider asupra companiei de construcții „Glorinal”.

Declarațiile care l-au nemulțumit pe finul lui Plahotniuc au fost făcute în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la JurnalTV din 21 septembrie 2020. Mai mult, Stati a cîștigat în prima instanță cauza civilă cu privire la implicarea lui Damir în contrabanda cu anabolizante, notează Noi.md cu referire la jurnal.

După ce Judecătoria Bălți, sediul Fălești, și Curtea de Apel Bălți au respins ca neîntemeiată acțiunea civilă prin care Damir cerea de la Stati să dezmintă declarațiile făcute la Jurnal TV cu privire la participarea sa în procesul de acaparare abuzivă a companiei „Glorinal” și să-i achite prejudicii morale în sumă de 30 de mii de lei, CSJ a declarat inadmisibil recursul reclamantului, printr-o încheiere irevocabilă din 31 mai.

„Completul de judecată al Curții Supreme de Justiție constată că argumentele invocate în cererea de recurs nu se încadrează în limitele stabilite de norma indicată, respectiv nu constituie temei de casare a deciziei contestate. Or, motivele recursului sînt similare celor invocate în cadrul judecării cauzei, asupra căror instanța de apel s-a pronunțat”, au constatat magistrații CSJ.

Menționăm că, pe 21 septembrie 2020, fiind invitatul jurnalistului Dumitru Mișin la emisiunea „Ora expertizei”, Sorin Stati a declarat că în R. Moldova continuă atacurile raider, începute pe timpul guvernării PD. În acest sens, el a adus exemplul întreprinderii „Glorinal”, care a ajuns în pragul falimentului în urma unei scheme pusă la cale de către frații Vladimir și Oleg Nemţanu, și dirijată din umbră de către Dorin Damir. Potrivit lui Stati, cînd cei doi frați ar fi cerut intentarea procedurii de insolvabilitate a companiei, Vasile Chirica, directorul companiei, ar fi fost invitat la o întîlnire cu Damir, care i-a dat de înțeles că poate influența judecătorii în cazul în care părțile ar ajunge la un numitor comun. Cu toate că acest lucru parcă s-a adeverit, presiunile asupra lui Chirică nu au contenit nici astăzi, cînd întreg patrimoniul „Glorinal” se află sub sechestru.


Tot luna trecută, pe 11 mai, Judecătoria Bălți, sediul Fălești, i-a dat cîștig de cauză lui Sorin Stati în cauza civilă în care Dorin Damir pretindea că ex-directorul de la MoldATSA ar fi mințit, declarînd în cadrul unei emisiuni pentru un alt post de televiziune că finul lui Plahotniuc s-ar fi aflat în spatele schemelor de contrabandă cu anabolizante. Și în acest caz cererea lui Damir a fost respinsă ca neîntemeiată. În dosarul respectiv, Damir a cerut de la Stati să-i achite prejudicii morale în sumă de 100 de mii de lei.

Dorin Damir este acuzat de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. El refuză să răspundă la întrebările Jurnal.md, dar fiind solicitat de către alte mass-media se declară nevinovat.

1
1
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?