Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4000

Decizia R. Moldova de a interzice simbolurile folosite de armata rusă în Ucraina este legitimă, consideră Comisia de la Veneția

24 oct. 2022,, 21:35   Societate
2358 0

Potrivit unui aviz adoptat de experții juridici și constituționali ai Comisiei de la Veneția a Consiliului Europei, decizia parlamentului din Republica Moldova de a interzicere afișarea anumitor simboluri utilizate de forțele armate ruse în timpul invaziei în Ucraina respectă cerințele de legalitate, legitimitate și proporționalitate.

Comisia consideră că este plauzibil să se argumenteze că există o nevoie socială urgentă de a impune o astfel de restricție a libertății de exprimare și că afișarea unor astfel de simboluri folosite de armata rusă în actuala agresiune împotriva Ucrainei „ar putea produce un pericol real și imediat de dezordine și o amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a refugiaților ucraineni din țară”.

De asemenea, se subliniază că adoptarea rapidă a acestei interdicții, trecută prin Parlament în luna aprilie 2022, în decurs de o săptămînă, a fost justificată de urgența problemei, transmite Noi.md cu referire la agora.md.

Avizul se concentrează asupra interdicției de utilizare a anumitor simboluri introduse prin Legea nr. 102 privind modificarea unor acte normative și asupra Legii nr. 143 privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, care impune anumite restricții asupra mass-media.

„Avînd în vedere faptul că Republica Moldova este puternic expusă la sursele externe de informare și este o țintă constantă a activităților de dezinformare din surse externe, Comisia de la Veneția consideră că Legea nr. 143 urmărește un scop legitim și răspunde unei nevoi sociale urgente. Cu toate acestea, Comisia subliniază, de asemenea, că unele dintre amendamente nu sînt suficient de precise și ar putea avea un efect descurajator asupra mass-mediei din țară și, prin urmare, face o serie de recomandări”, se spune într-un comunicat de presă al Consiliului Europei.


Amintim că Legea nr. 143 urmărește să protejeze securitatea informațională în țară prin impunerea furnizorilor de servicii media și a distribuitorilor la condiții privind originea geografică a programelor audiovizuale. Totodată, a fost interzisă difuzarea programelor audiovizuale care constituie „discursuri care incită la ură, dezinformare, propagandă a agresiunii militare, conținut extremist, conținut de natură teroristă sau care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?