Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3995

Decizia privind privatizarea a 13 întreprinderi de stat în anul 2014 este una destul de controversată – expert

25 noi. 2013,, 15:55   Societate
6652 0
Foto: n1.by
"Decizia privind scoaterea la licitație a celor 13 întreprinderi de stat în anul 2014 este una destul de controversată şi nu este lipsită de echivoc", consideră directorul executiv al Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup”, Adrian Lupuşor.

Solicitat de "Infotag" să comenteze iniţiativa autorităţilor, expertul a menţionat că din punct de vedere conceptual, de cele mai deseori companiile private sînt gestionate mai eficient decît cele de stat.

"Acest fapt este unul demonstrat. Totodată, nu trebuie să uităm că majoritatea companiilor respective au nevoie de investiţii suplimentare ca şi de o mască de oxigen. În lipsa acestora valoarea companiilor scade de la an la an, fapt ce implică costuri de oportunitate imense pentru stat şi întreaga societate. Prin urmare, privatizarea în acest caz este o soluţie eficientă pentru modernizarea şi sporirea competitivităţii companiilor respective", afirmă directorul centrului.

În opinia lui însă, toate aceste avantaje sînt mai mult teoretice şi se lovesc de realităţile economiei moldoveneşti.

"În primul rînd, decizia a fost luată în perioadă preelectorală şi, mai ales, pe fondul capitalizării Băncii de Economii şi a concesionării Aeroportului Internaţional Chişinău în condiţii absolut netransparente şi, prin urmare, la fel de controversate. Cu siguranţă, cazurile respective nu contribuie la atractivitatea mediului antreprenorial moldovenesc pentru investitorii străini şi, prin urmare, mulţi dintre ei ar putea fi reticenţi faţă de această ofertă", a spus Adrian Lupuşor. Expertul mai consideră că în al doilea rând, decizia aparent are şi scopul de a acoperi deficitul bugetar semnificativ planificat pentru anul viitor, de peste 3% din PIB.

"Or, procesele de privatizare trebuie să urmeze mai curînd scopuri de lungă durată, şi anume: modernizarea şi eficientizarea întreprinderilor respective, prin atragerea investiţiilor suplimentare şi a tehnologiilor. Însă, dacă scopul este unul de scurtă durată, există riscul vînzării activelor respective la preţuri dezavantajoase şi, respectiv, în detrimentul interesului public. În al treilea rînd, sînt preconizate cîte 40 de zile pentru evaluarea de către experţi a valorii de piaţă a companiilor respective, ceea ce este un termen mult prea scurt pentru a efectua evaluarea unor active atît de importante. Deci se creează riscul unei evaluări necorespunzătoare a activelor scoase la mezat", consideră sursa citată.

În opinia expertului, deşi conceptual decizia de privatizare este una binevenită, atunci modul şi contextul în care aceasta a fost adoptată trădează intenţia finanţării unui deficit bugetar semnificativ, de peste 3% din PIB, într-un an electoral prin intermediul privatizării unor active cu adevărat strategice ale statului.

"Aceasta creează riscul lezării interesului public în favoarea unor interese obscure şi pune în pericol securitatea economică a statului. Republica Moldova are nevoie de privatizări la fel de mult cum are nevoie şi de investiţii, tehnologii şi know-how. Însă privatizările trebuie să respecte cu stricteţe cel puţin normele de bază ale economiei de piaţă: eliminarea barierelor de participare la licitaţii, o evaluare riguroasă şi independentă a valorii de piaţă a activelor, publicarea completă şi în timp util a procedurilor de participare la licitaţii, a rezultatelor acestora şi informaţiei despre cîştigători", a concluzionat Adrian Lupuşor.

Autorităţile vor scoate în 2014 la privatizare 13 bunuri ale statului prin concurs investiţional pe bază de proiecte individuale. În lista bunurilor care vor fi scoase la privatizare se numără întreprinderile ”Barza Albă”, ”Aroma”, ”Tutun-CTC”, ”Combinatul de produse cerealiere din Chişinău”, ”Glass Container Company”, ”Reţelele Electrice de Distribuţie Nord”, ”Reţelele Electrice de Distribuţie Nord-Vest”, ”CET-Nord”, Circul din Chişinău, ”Moldtelecom”, Fabrica de Sticlă din Chişinău, Nodul Hidroenergetic "Costeşti", Compania Aeriană "Air Moldova".
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?