TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Decizia de închidere a școlilor continuă să provoace efecte dezastruoase (DOC)

Decizia de închidere a școlilor continuă să provoace efecte dezastruoase (DOC)

Circa 90 de copii din satul Buzduganii De Sus, cu vîrste cuprinse între 7 și 14 ani, sînt obligați zilnic să parcurgă în jur de 30 de km pînă la școala din orașul Ungheni și înapoi.

Asta pentru că gimnaziul din satul natal a căzut sub incidența optimizărilor instituțiilor de învățămînt.


Această opinie a fost expusă de consilierul prezidențial Corneliu Popovici într-o postare pe Facebook.

”Galina Varvariuc, primarului comunei, preciza pentru un portal informațional că „este un pericol mare pentru copii, în primul rînd pentru că este o distanță mare și drumul trece pe traseul național. În al doilea rînd, copii sînt de vîrste diferite și nu termină orele în același timp. Unii trebuie să aștepte flămînzi, alții nu reușesc să ajungă la microbuz. Mulți părinții nu își permit în fiecare zi să le dea copiilor cîte 30 - 35 de lei pentru un prînz cald”.

Decizia de a închide instituția de învățămînt a fost luată chiar dacă Buzduganii De Jos, sat din componența comunei Valea Mare, avea o școală reparată capital în anul 2014, cu mobilier nou și sistem de încălzire pe gaze”, menționează Popovici

Potrivit lui, Decizia de închidere a școlii a generat unele efecte nocive de lungă durată. Astfel, satul practic a ramas fără profesori, unii fiind încadrați în altă parte în cîmpul muncii, alții au plecat peste hotare. Este simptomatic și faptul că părinții, deși sînt conștienți de riscurile la care sînt zilnic supuși copiii, au renunțat la ideea redeschiderii școlii, ne dorind să se implice în jocurile de-a reforma în educație. Practic se repetă situația de la Țepilova, Soroca, unde după redeschiderea gimnaziului, în prima zi de studii, la lecții au venit cinci elevi, în a doua zi la școală a venit un singur elev și directoarea, unicul cadru didactic al instituției, iar în a treia zi, cînd a sunat clopoţelul nu s-a prezentat niciun elev.

De menționat că, potrivit direcției raionale a educației în perioada 2010 – 2016 în Raionul Ungheni au fost ÎNCHISE 15 instituții de învățămînt (10 școli primare și 5 gimnazii), iar 13 au fost reorganizate.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load