De Ziua Internațională a Sindromului Down, la Chișinău a fost organizată o cursă de alergare

21 mar. 21:00   Societate
1609 0

În fiecare an, aproape 50 de copii nou-născuți în țara noastră sînt diagnosticați cu sindromul Down.

Pentru a face vocea acestor familii tot mai auzită și a sensibiliza societatea, sînt organizate diverse evenimente la nivel mondial. Și în Republica Moldova, de Ziua Internațională a Sindromului Down a avut loc o cursă de alergare.


Aproape 30 de amatori și alergători profesioniști și-au dat întîlnire la cursa de 21 de kilometri din parcul Valea Morilor. În semn de solidaritate față de persoanele care au un cromozom în plus, participanții au ales să poarte ținute colorate. Numărul de 21 fiind și cromozomul suplimentar, prezența căruia cauzează Sindromul Down. Participanții spun că este important ca fiecare să înțeleagă că toți sînt diferiți.

„Cum au solicitat și colegii să purtăm cromozomi diferiți, am aplicat și eu șosete albastre, cu verde, cu galben, ce am mai găsit, și sper că am fost văzuți”.

„Primim o satisfacție morală că am ajutat pe cineva. Chiar a fost o provocare pentru mine. Demult nu am ieșit să alerg pe afară și dress-codul mi s-a părut un mod de a susține. De fapt acești copii prin felul lor de a fi arată că sînt fericiți”.


„Facem antrenament cu echipa, susținem în felul nostru. Este foarte bine chiar de a sensibiliza populația cu privire la acești copii neobișnuiți”, susțin mai mulți participanți.

Ludmila Adamciuc este mama unei fetițe pe nume Beatrice, în vîrstă de patru ani. Datorită ei societatea din Republica Moldova devine mai educată, mai prietenoasă, mai înțelegătoare față de persoanele cu sindromul Down.

„Un an am avut nevoie să mă regăsesc, să înțeleg, să accept însă de patru ani organizăm campanii sociale, împreună cu ea, prietena mea. Ciorapii diferiți sînt simbolul care caracterizează parietatea de cromozomi pe care o au copiii cu sindromul down”, declară Ludmila Adamciuc.

„Sperăm să devină o tradiție pentru că de obicei alergătorii sînt foarte dedicați unor evenimente sociale și ne place să vorbim societății despre lucruri care poate sînt mai puțin cunoscute”, spune președintele AO„Copii cu boli rare”, Ana Gorea.

Potrivit Ministerului Sănătății, în Republica Moldova, din cei aproximativ 29 000 de nou-născuți în fiecare an, aproape 6% sau 50 de copii au sindromul Down.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий