Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3994

De unde pot fi cumpărate fructele autohtone de calitate în mijlocul sezonului

14 aug. 2020,, 18:00   Societate
2976 0

În urma înghețurilor de primăvară din Moldova au fost afectate 70-80 la sută din plantațiile de caise, 50 la sută din plantațiile de piersici, 40-50% al sutădin plantațiile de cireșe și 25 la sută din plantațiile de mere.

Aceste cifre sumbre au fost anunțate de ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju. Guvernul deja îi ajută pe producătorii de cereale afectați de secetă. La ajutorul autorităților aspiră și grădinarii , însă consumatorii deocamdată nu știu de unde și la ce preț pot să cumpere și să mănînce în voie fructele și legumele autohtone, scrie enews.md.

Potrivit autorului publicației, calamitățile naturale, seceta de lungă durată, înghețurile au dus la pierderi uriașe pentru grădinari. Recolta a fost de cîteva ori mai mică decît cea așteptată. Potrivit șefului Ministerului Agriculturii Ion Perju, „ca urmare a înghețurilor de primăvară, au fost afectate 70-80 la sută din plantațiile de caise, 50 la sută din plantațiile de piersici, 40-50 la sută din plantațiile de vișine și 25 la sută de plantații de mere”.

O tendință interesantă a fost observată de ceva timp la mijlocul de sezon. Este aproape imposibil să cumperi produse autohtone de calitate în supermarketurile din Moldova. Aici predomină cele importate: peste 90 la sută din legumele și fructele proaspete sînt de origine străină. De obicei, situația se schimba ușor spre sfîrșitul primei luni de vară, dar anul acesta totul este diferit.

Din cauza secetei, fermierii prognozează pierderi grave, astfel că principalele livrări de fructe și legume vor fi în continuare asigurate de importatori.


Acum cîteva zile, cel mai bun moderator Pavel Duganov a arătat pe Facebook cum a luptat cu supermarketurile de la Chișinău. A procurat piersici, nectarine, la reducere. Acasă a tăiat un fruct și a rămas șocat. O masă cenușie maro, care era imposibil de mîncat! Fără nici un gust, veștede ... Dar la supermarket i s-a spus că sînt moldovenești. Cînd s-a întors acolo, i s-a arătat un certificat din 7 august, iar piersicile erau din Grecia. „Dar le-am cumpărat pe data de șase! În mijlocul sezonului nu eliberați certificate producătorilor moldoveni, ci falsificați rahaturile străine cu care umpleți magazinele, iar fructele noastre putrezesc pe cîmpuri”.

Acum să încercăm să ne dăm seama unde sînt fructele noastre aromate superbe? Sau producătorii doresc să le țină pînă la vremuri mai bune pentru a le putea exporta și vinde la un preț mai mare? Se pare că istoria nu îi învață nimic. Am trecut deja de acest lucru. Seceta de iarnă-primăvară, precum și înghețurile de la sfîrșitul lunii martie au lovit în mare parte grădinile. Cele mai afectate plantații perene au fost, în special, livezile de caise și piersici. În medie vom avea 40-45 la sută din volumele de recoltă preconizate.

Reprezentanții sectorului horticol au anunțat prognoza recoltei mărului pe țară - aproximativ 530 de mii de tone. În 2019, conform statisticilor oficiale, țara a produs 611 mii de tone. În același timp, experții asociațiilor horticole și de comercianți notează că, înainte de începerea recoltării în masă a merelor din soiurile de toamnă, pot interveni multe schimbări. Și nu spre bine – în Moldova continuă să persiste o secetă severă, chiar și în grădinile intensiv echipate cu sisteme de irigare fructele nu mai cresc activ. Reprezentanții asociațiilor agricole nu exclud că recolta reală de mere din țară va fi mai mică decît chiar și cea mai modestă prognoză.

Dacă revenim la supermarketuri, situația actuală în ele nu se datorează dorinței lor de a vinde fructe și legume străine. În cele mai dese cazuri vorbim despre dezavantajul producătorului local, deoarece numărul de documente, certificate, impozite și alte plăți este incomparabil cu profitul primit în acest sens!

Problema nu e în magazine, ci în sistem și lipsa de sprijin pentru antreprenorul moldovean. Există o necesitatea strîngentă de a simplifica procedurile pentru producătorul autohton și de a facilita calea lui spre consumatorul moldovean! Cu toate acestea, trebuie să se ia în considerare faptul că în prezent în Moldova se ridică un val de sprijin pentru producătorii agricoli care suportă pagube mari din cauza catastrofelor naturale din acest an. Guvernul a hotărît deja să sprijine (cu o sumă relativ mică - 300 de milioane de lei, aproximativ 17,2 milioane de dolari) agrarienii care au pierdut cea mai mare parte a cerealelor din grupul I. Unii politicieni insistă asupra creșterii asistenței la 500 de milioane de lei și distribuirii acestei sume în rîndul fermierilor din toate ramurile de producție agricolă din regiunile cele mai afectate. Dar într-o astfel de situație grădinarii nu ar fi tentați să reducă prognozele și estimările producției reale de fructe și legume?

Trecînd prin satele din sudul țării care au suferit cel mai mult din cauza secetei îndelungate, se poate observa că recolta de mere din acest an nu e chiar atît de proastă. Copacii de-a lungul drumurilor rurale sînt plini de fructe, în curți - același tablou.

„Nu va fi ca în anii precedenți? Cînd pe zăpadă, lîngă drumuri, lîngă livezi, erau munți de mere pe care nimeni nu le dorea? Și, în același timp, prețurile din supermarketuri erau exagerate. Erau chiar mai scumpe decît bananele exotice”, notează autorul publicației Anna Serioghina.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?