Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

De pensionare anticipată vor beneficia în jur de 5.000 de persoane anul viitor

30 noi. 2021,, 07:53   Societate
1231 1

Pensionarea anticipată este criticată de oponenții Partidului Acțiune și Solidaritate, care spun că de acest instrument prea puțini oameni ar putea beneficia.

Asta se întîmplă deoarece studiile și serviciul militar nu sînt considerate ani de muncă, ceea ce scade din stagiul de cotizare necesar pentru a ieși la pensie mai devreme. Dan Perciun, de la PAS, afirmă că, totuși, chiar de anul viitor, aproape 5.000 de oameni vor fi eligibili pentru această oportunitate.

„Anul viitor vor fi în jur de 5.000 de oameni, care vor beneficia de pensionare anticipată. Noi din start am prevăzut o diferență între bărbați și femei +5 și respectiv +3. Adică, pentru cei care au un stagiu de cotizare mai mare decît cel standard, în cazul bărbaților cu cinci ani, în cazul femeilor cu trei ani, în așa fel încît să poată ieși la pensie în orice vîrstă. Din start, am favorizat doamnele, în ideea să existe doi ani pentru îngrijirea copiilor”, a explicat Dan Perciun, de la PAS, la emisiunea InPROfunzime.

Socialișii și opoziția extraparlamentară spun că ideea nu a fost suficient documentată.

„Rezidența mediciilor nu întră în pensionarea anticipată, apoi există oameni care au lucrat, dar și-au pierdut documentele. Apoi, daca o femeie are doi copii, asta înseamnă 4-5 ani de stat acasă. Mai există și serviciul militar. Ca să beneficiezi pensionare anticipată înseamnă să lucrezi imediat după liceu, fără universitate. Asta înseamnă că guvernarea are nevoie de oameni agramați?”, a concretizat socialistul Alexandr Odnostalco.


„Nici veteranii nu vor beneficia de această vîrstă de pensionare, pentru că nu se include serviciul militar. Pe lîngă asta, dacă e să luăm o doamna din sistemul medical, care are șase ani de studii la universitate plus acei copii, respectiv această doamnă nu are nicio șansă să ajungă să beneficieze de această facilitate”, a evidențiat Liviu Vovc, de la PPDA.

Pentru prima dată se introduce sistemul de pensionare anticipată, printr-un proiect votat, în prima lectură, de Parlament. Asta înseamnă că omul care are un stagiu suficient poate să iasă la pensie mai repede, decît prevede limita de vîrsta, care de altfel crește pentru femei, începînd cu 2022, pentru ca în 2028 să ajungă la 63 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?