COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 750 553 INFECTAȚI 280 175(+1031)   TRATAȚI 265 946     DECESE 6586(+8)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2907
Puterea stiri: 6728

De la începutul sezonului rece, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă

30 mar. 11:30   Societate
1185 1

Iarna a mîncat-o lupul, iar COVID-ul gripa. De la începutul sezonului rece, nu a fost înregistrat niciun caz de gripă în țara noastră.

Asta spun epidemiologii, care explică fenomenul prin cîteva lucruri, transmite orheitv.md.

În primul rînd, oamenii s-au protejat mai bine, de frica infectării cu noul coronavirus, iar în al doilea rînd, mai mulți s-au vaccinat împotriva virusului gripal.

Totuși, au rămas virozele, deși numărul acestora a scăzut semnificativ în acest an.

Marina Cebanu: „Dacă iarna trecută, aici, la ușa medicilor de familie stăteau zeci de oameni infectați cu virusul gripal, cu viroze sau alte infecții respiratorii, iată că în acest an holurile Centrelor de sănătate au fost goale.


Gripa sezonieră, cea aviară și porcină au dispărut odată cu apariția noului coronavirus. Specialiștii au și explicații la acest fenomen”.

În primul rînd, moldovenii au învățat să se spele mult mai bine pe mîini decît înainte și s-au obișnuit să se dezinfecteze. Apoi, faptul că nu se mai îmbrățișează, nu-și prea dau mîna, nu se sărută atît de des și sînt mult mai atenți la sănătatea lor, sînt alți factori principali care au dus la diminuarea sau chiar dispariția unor infecții specifice sezonului rece, spun epidemiologii.

Ștefan Gheorghiță, epidemiolog ANSP: „Dacă vorbim despre gripă, cazuri nu au fost înregistrate. Situația pandemică cu COVID-19, măsurile și restricțiile care au fost impuse: purtarea măștii, igiena mîinilor, izolarea, au adus la ceea că și virusul gripal mai puțin circulă”.

Un alt motiv ar fi că mulți oameni s-au grăbit să-și administreze vaccinul antigripal, fiind speriați de numărul mare de infectați cu noul coronavirus și de criza locurilor din spitale.

Ștefan Gheorghiță, epidemiolog ANSP: „Vaccinarea a fost efectuată în decembrie – ianuarie și au fost utilizate 200 de mii de doze de vaccin”.

De cealaltă parte, medicii de familie susțin că simptomele gripei și cele ale coronavirusului seamănă foarte mult, iar la apariția primelor semne oamenii s-au izolat, astfel au redus șansele de a transmite virusul.

Olga Negari, medic de familie: „Noi acum mai mult tragem atenție, totuși, la infecția de COVID-19. Cînd vine pacientul noi examinăm și majoritatea cazurilor le suspectăm ca infecție cu COVID-19”.

Ludmila Rusu, medic de familie: „Luînd în considerație că aceeași gripă, cît și infecția COVID, se aseamănă între ele, practic infecția gripală se maschează după infecția COVID și din această cauză nu avem confirmate așa diagnoze ca gripa”.

Totuși, cetățenii nu au fost ocoliți de infecțiile respiratorii, susține epidemiologului Ștefan Gheorghiță. Chiar și așa, în sezonul rece din acest an, au fost înregistrate mult mai puține cazuri decît în 2020. Într-o săptămînă, fiind confirmate peste 4000 de infectări.

Ștefan Gheorghiță, epidemiolog ANSP: „Infecții respiratorii acute noi am înregistrat săptămîna trecută 4736 de cazuri. Morbiditatea prin infecții respiratorii acute virale este în descreștere față de săptămîna precedentă cu 5,7% și avem o descreștere cu 69%, în comparație cu anul trecut, aceeași perioadă”.

Potrivit specialiștilor, anul trecut, în Moldova au fost înregistrate circa 3.300 de cazuri de gripă sezonieră.

Pe teritoriul țării, s-au depistat două tipuri de virusuri gripale: A (H1N1) și A (H3N 2). Nicio persoană nu a fost răpusă de infecții.

Acum 11 ani, gripa A (H1N1) a făcut prăpăd în toată lumea. Potrivit OMS, pandemia de gripă porcină și cea aviară a infectat pînă la 1,4 miliarde de oameni din peste 200 de țări și a ucis sute de mii.

Nici Moldova nu a fost ocolită, primul caz fiind confirmat la o persoană revenită de peste hotare.

În perioada iulie 2009 – martie 2010, au fost înregistrate peste 2.700 de îmbolnăviri și peste 40 de decese, printre care doi copii și patru gravide.

Atunci au fost vaccinați circa 800 de mii de oameni, ceea ce constituia 22 la sută din populația țării.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


[No canvas support]
  • Votat 0
🔽🔽