Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

De ce țigările iQOS prezintă pericol pentru sănătatea și viața umană

2 iun. 2020,, 16:15   Societate
5515 1

La fel ca țigările simple, cele cu încălzire electrică care nu ard (iQOS) sînt dăunătoare și prezintă pericol pentru sănătatea și viața umană. Tocmai de aceea, ambele tipuri de țigări trebuie supuse restricțiilor de comercializare și utilizare în spații publice.

Este opinia formulată de comunitatea academică a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” (USMF), care explică de ce și acest tip de țăgări este dăunător, chiar dacă producătorii acestora afirmă contrariul.

„Recent, Administrația Americană a Alimentelor și a Medicamentelor (FDA) a decis că studiile efectuate asupra IQOS nu demonstrează un efect nociv mai mic decît al țigărilor standard, chiar dacă IQOS eliberează cantități mai mici de substanțe periculoase, dar aceasta nu se corelează cu o scădere a frecvenței patologiilor cauzate de fumat. Contrară este opinia producătorilor, care afirmă că prin încălzirea tutunului se eliberează cantități inferioare de carcinogeni în comparație cu arderea tutunului în țigările tradiționale. Pînă în prezent, nu există probe că produsele din tutun ce nu ard ar fi mai puțin periculoase decît produsele tradiționale de tutungerie”, se arată în mesajul comunității științifice a USMF.

„Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, toate formele de utilizare a tutunului sînt dăunătoare, inclusiv produsele din tutun consumate prin încălzirea lor electrică, cum ar fi și Electrically Heated Tobacco Product – EHTR iQOS, tutunul fiind în mod inerent toxic și conținînd substanțe carcinogene, chiar și în forma sa naturală”, se mai arată în mesaj.

Comunitatea științifică a USMF a reamintit și despre legea care interzice publicitatea țigărilor, reiterînd faptul că consumul de tutun este dăunător, îndemnînd astfel populația să renunțe la fumat


„În conformitate cu prevederile art. 21 al Legii nr. 278 din 14 decembrie 2007 privind controlul tutunului, se interzice orice formă, directă sau indirectă, de publicitate în favoarea produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor şi a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, inclusiv publicitatea la radio şi televiziune, în presa scrisă, în serviciile cinematografice şi video, prin media electronică, telefonie mobilă şi fixă, ceea ce include, dar nu se reduce la publicitatea exterioară şi cea din interiorul spaţiilor publice închise şi semiînchise, în special, publicitatea în exteriorul şi interiorul locurilor de vînzare angro şi cu amănuntul a produselor din tutun, a produselor conexe, a dispozitivelor şi a accesoriilor de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, publicitatea în localurile în care se prestează servicii, publicitatea în sau pe mijloacele de transport şi prin intermediul trimiterilor poştale, precum şi publicitatea pe accesoriile pentru fumat.

Avînd în vedere cele menționate, reiterăm poziția comunității științifice că produsele din tutun, inclusiv și Electrically Heated Tobacco Product – EHTR iQOS, au efecte nocive asupra sănătății. În acest context, venim cu un apel către populație privind renunțarea la fumat, fapt ce va permite evitarea consecințelor consumului produselor din tutun pentru sănătate”, mai spun membrii comunității științifice a USMF.

Pe de altă parte, potrivit unui comunicat de presă al companiei consultantă a Philip Morris singura modalitate de a evita în totalitate riscul de boli asociate fumatului este renunțarea la fumat.

”Cu toate acestea, pentru fumătorii care ar continua să fumeze, scopul companiei Philip Morris International este să ofere alternative fără fum, care au potențialul de a reduce riscul apariției bolilor asociate fumatului, comparativ cu continuarea fumatului.

Philip Morris International este unica companie care a obținut acordul Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA) din Statele Unite pentru comercializarea dispozitivului de încălzire a tutunului. FDA a concluzionat că vânzarea dispozitivului pe piața americană corespunde „protecției sănătății publice, întrucât ”conține mai puține chimicale toxice decât fumul de țigară, iar multe dintre toxinele identificate sunt la un nivel mai scăzut”. Această autorizare a fost eliberată după o evaluate științifică transparentă și riguroasă a tuturor studiile realizate.

IQOS nu este lipsit de riscuri, dar este o opțiune mai bună pentru fumătorii adulți, care de altfel, care continua să fumeze.

Până în prezent au fost realizate peste 30 de studii de către laboratoare independente și instituții de stat din Germania, Japonia, SUA, Italia, care confirmă că nivelurile de substanțe nocive în aerosolul IQOS este în mod semnificativ în comparație cu fumul de țigară.˝

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?