Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

De ce tariful la gaze pentru consumatorii finali va scădea cu 7%?

14 sep. 2020,, 17:44   Societate
3298 2

Tariful la gazele naturale pentru consumatorii finali din Moldova, după cum este de așteptat, va scădea cu 7% sau pînă la 10%, dar nu cu 10-20%, așa cum s-a prognozat anterior, din mai multe motive obiective.

Declarația a fost făcută de președintele SA "Moldovagaz", Vadim Ceban, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" cu Elena Levițcaia Pahomova de la postul de televiziune NTV-Moldova, transmite Noi.md.

Răspunzând la întrebarea prezentatoarei de ce reducerea tarifelor pentru utilizatorii finali va fi în cele din urmă de 7-10%, și nu de 10-20%, așa cum era de așteptat anterior, el a menționat că anterior ei nu au putut prognoza corect prețul final al gazelor naturale în trimestrul II 2020. Prețul mediu ponderat de achiziție în acest an va fi de aproximativ 147 dolari pentru 1 mie de metri cubi, ținînd cont de capacitatea calorică a gazului. Iar în tariful actual este stabilit prețul mediu de 178 USD pentru 1 mie de metri cubi.

Vadim Ceban a subliniat că diferența este de 17% și este logic că toată lumea să întrebe de ce tarifele nu scad cu 17%, ci doar cu 7% sau doar pînă la 10% și eu am explicat în ce constă problema.

"În tarif există două componente foarte importante. În primul rînd, la sfîrșitul anului trecut, au fost revizuite tarifele la transportul gazelor naturale și de la 32 de lei, tariful a crescut pînă la 251 lei pentru 1 mie de metri cubi, pentru că la noi s-au diminuat volumele de transport de gaze naturale în acest an, din cauza faptului că a fost introdus "Turkish stream". În consecință, volumul transportului de "combustibil albastru", care anterior era transportat pe teritoriul Moldovei, a scăzut foarte mult. Dacă anterior aceste volume erau de 10-12 miliarde de metri cubi pe an, iar și mai mai devreme – de pînă la 20 miliarde de metri cubi, acum acest volum este de până la 1 miliard de metri cubi. Acest lucru ne dă aproximativ 17% minus aproximativ 4%. Rămîne o diferență de 13%. În continuare există un alt moment important. La noi în perioada 2011-2019 s-au acumulat abateri financiare negative din cauza faptului că tarifele la gaze nu s-au ajustat la timp și așa mai departe. Avem 1 miliard 300 de milioane de lei abateri financiare negative. În condiții normale, acest lucru ar trebui inclus imediat în tarif. Dar să incluzi 1,3 miliarde de lei în tariful de un an este un dezastru. Prin urmare, am decis că vom amîna și treptat, în etape, vom include aceste abateri financiare în tarif, în etape, timp de 5 ani. Pentru acest an este prevăzută suma de 270 milioane de lei. Prin urmare, acest lucru ne dă încă 6%. Și din 13% minus 6% se va obține o reducere de 7% a tarifelor la gaze pentru utilizatorii finali", a menționat directorul "Moldovagaz".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?