Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1746

De ce se mărește prețul la lumină?

25 noi. 2022,, 14:44   Societate
2002 0

Natalia Gavrilița a explicat de ce vor crește prețurile la energie electrică. Ea a punctat că cea mai mare parte a curentului este procurat de pe piața României.

Șefa cabinetului de miniștri a mai precizat că Guvernul că moldovenii vor beneficia și compensații la electricitate, dacă tariful crește. Autoritățile spun că vor continua să analizeze situația și dacă e posibil să extindă ajutorul acordat cetățenilor, scrie Noi.md cu referire la realitatea.md

„Decizia va fi luată de Agenția Națională de Reglementare în Energetică. Este important să aibă loc discuții publice, să fie făcute transparent calculele. Din noiembrie, situația pe piața energiei electrice s-a înrăutățit. Nu avem securitate energetică. Avem câteva contracte de cantități mici, dar majoritatea cantității este procurată de pe piața OPCOM din România. Este o piață zilnică, unde prețurile sunt mult mai mari decât contractele care existau anterior. Am vorbit și anterior că prețurile la energia electrică ar putea crește”, a spus Gavrilița.

Motivul invocat de furnizori în solicitarea de a majora prețurile este că se consumă mai puțin curent electric. „Micșorarea volumelor de energie electrică furnizată în lunile octombrie, noiembrie 2022 precum și a volumului prognozat furnizat în luna decembrie 2022” determină majorările, conform documentelor.

Amintim că, cel mai mare furnizor de energie electrică din Republica Moldova, Premier Energy, solicită o majorare de până la aproape 6,39 de lei/kWh (fără TVA) pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt racordate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune, cu circa 1 leu și 62 de bani mai mult decât tariful actual.


FEE-Nord solicită majorarea prețului la 5,68 lei/kWh (fără TVA) pentru consumatorii finali ale căror instalații sunt conectate la rețelele electrice de distribuție de joasă tensiune. FEE-Nord cere majorarea prețului din 1 decembrie.

0
0
0
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий