TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

MAI multeminimizează

De ce omul are nevoie de muzică clasică? Opinie

În lume vor exista mereu oameni care vor putea înțelege și simți muzica clasică, dar, din păcate, cu timpul astfel de oameni vor fi din ce în ce mai puțini, iar acest lucru este evident din faptul că muzica clasică a încetat să se dezvolte.

Această opinie a fost exprimată de celebrul regizor rus, scenarist, producător, figură publică și politică, președintele Academiei de Film Nika, Andrei Koncealovski, vorbind în cadrul emisiunii soției sale Iulia Vîsoțkaia "Мне это нравится!", transmite Noi.md.

Întrebat de ce omul are nevoie de muzică clasică, el a răspuns cu cuvintele lui Vladimir Maiakovski, care a spus că "dacă stelele se aprind, înseamnă că cineva are nevoie de aceasta".

Explicînd de ce crede că de muzica clasică nu va mai avea nevoie în curînd nimeni, deși unii oameni plîng la concerte de muzică simfonică, el a menționat că plâng cei care au avut ocazia să o cunoască la o anumită vîrstă.

"Cred că întotdeauna vor exista oameni care vor putea înțelege și simți muzica clasică. Dar, din păcate, astfel de oameni vor fi din ce în ce mai puțini. Acest lucru este evident din faptul că muzica clasică a încetat să se dezvolte. Nu mai există un nou Prokofiev, nici măcar Sviridov, nici măcar Rodion Șcedrin. Nu e nimeni. A fost Gubaidulina, care este foarte greu de ascultat. A fost, totuși, odată Artemiev, care este un melodist. Dar muzica clasică, ca o nouă simfonie, s-a terminat deja...", a spus celebrul regizor rus și scenarist.


Potrivit lui, acum 40 de ani, noile simfonii ale lui Șostakovici au fost o senzație, iar acum nu există simfonii noi.

"Dacă nu există simfonii noi, atunci nu există oameni care să facă acest lucru, iar deja la conservator cursul de muzică simfonică, muzică în formă simfonică, s-a ”uscat” în totalitate. Acum, adesea se scrie muzică fără a cunoaște gramatica muzicală, dintre tineri nimeni deja nu poate scrie o simfonie. Era s-a terminat. Timpul profesioniștilor într-o anumită măsură se încheie în artă", a spus Andrei Koncealovski.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


MAI multe

Sondaj Toate

load