X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

De ce Moldova așteaptă concluziile UE privind vaccinul rusesc, iar Ungaria deja îl procură?

18 feb. 2021,, 14:15   Societate
3471 10

Situația cu privire la livrarea și vaccinarea populației Republicii Moldova cu vaccinul rusesc Sputnik V rămîne în continuare incertă, deoarece, deși Sputnik V este deja înregistrat în aproape 30 de țări ale lumii, în țara noastră acest proces se amînă și nu este clar cum se va termina totul pînă la urmă.

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a anunțat, recent, că a primit două cereri de înregistrare în Republica Moldova a vaccinului rusesc împotriva COVID-19 "Sputnik V" cu două denumiri comerciale diferite, precum și documentele necesare pentru ele. Este vorba despre vaccinul cu denumirea R-COVI și Gam-COVID-Vac.

S-a anunțat că, după evaluarea pachetelor de documente, AMDM va asigura conformitatea totală a eficienței, siguranței și calității vaccinurilor permise în Republica Moldova cu cele oferite spre utilizare în întreaga lume.

ALMI anunță, de asemenea, că se află în proces de autorizare vaccinurile împotriva COVID-19 produse de Pfizer-BioNTech, AstraZeneca și Moderna, care sînt incluse în programul COVAX.

Cetățenilor Moldovei nu le este clar de ce organele permisive din Moldova așteaptă concluzia Uniunii Europene privind vaccinul rusesc, în timp ce o astfel de țară a UE, ca Ungaria, îl procură și îl folosește deja activ.


Redacția portalului Noi.md a adresat această întrebare Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale și așteaptă de la ea un răspuns oficial.
Anterior, autoritățile Federației Ruse și-au exprimat disponibilitatea de a oferi Moldovei 100 de mii de doze de vaccin anti-COVID, iar restul dozelor necesare țării - în 4-6 luni, dacă vaccinul va fi înregistrat. La 20 ianuarie, Fondul rus de investiții directe a oferit părții moldovenești întregul pachet de materiale pentru înregistrarea operativă a vaccinului Sputnik V.

În prezent Sputnik V este înregistrat în aproximativ 30 de țări ale lumii, inclusiv în Rusia, Belarus, Argentina, Bolivia, Serbia, Algeria, Palestina, Venezuela, Paraguay, Turkmenistan, Ungaria, Emiratele Arabe Unite, Iran, Republica Guineea, Tunisia, Armenia, Mexic, Nicaragua, Republica Serbia (uniunea între Bosnia și Herțegovina), Liban, Myanmar, Pakistan, Mongolia, Bahrain, Muntenegru, Saint-Vincent, Grenadine etc.

Trebuie remarcat faptul că Ungaria prima a decis să cumpere vaccinul rusesc "Sputnik V" și a început deja să-l folosească. După cum a anunțat anterior șeful MAE al Ungariei, Péter Szijjártó, campania lentă de distribuire a vaccinurilor din partea UE a forțat Ungaria la auto-încheierea acordurilor, în special, cu Rusia și China.

Potrivit unui studiu recent publicat, vaccinul rusesc Sputnik V este eficient împotriva COVID-19 în proporție de 91,6%.

Menționăm că, conform unui sondaj efectuat anterior de Noi.md, majoritatea cetățenilor Moldovei pledează pentru vaccinare benevolă.

În același timp, internauții consideră că Moldova poate decide singură ce vaccin să administreze populației.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?