COVID-19 : VACCINAȚI 1 006 241  INFECTAȚI 412 231 (+2834)   TRATAȚI 371 836     DECESE 10 542(+20)   Mai multe detalii 
Criza energetică stiri: 551
Coronavirus stiri: 7944

De ce în opinia Maiei Sandu judecătorii pleacă din sistem

3 dec. 2021,, 07:17   Societate
2704 11

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu spune că o mare parte din judecătorii care au plecat din sistem, au făcut acest pas pentru că „își fac griji să nu vină procurorul să-i întrebe de unde și-au adunat averile”.

Totodată, șefa Statului a declarat că în următoarea perioadă am putea avea o evaluare externă a judecătorilor și procurorilor din Republica Moldova.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Ediției Speciale” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

„Eu cred că o mare parte dintre cei care pleacă din sistem își fac griji pentru procedura de evaluare sau unii poate își fac griji să nu vină procurorul să-i întrebe de unde și-au adunat averile și dacă aceste averi sînt impunătoare. Cam așa s-au întîmplat lucrurile în toate țările, inclusiv și în România, chiar dacă ei au avut un altfel de proces. Și acolo au fost oameni care au plecat din sistem, au fost oameni cărora li s-au oferit pensii mai bune ca să plece din sistem. Ei nu au aplicat procedura de evaluare externă extraordinară. Aceasta este o experiență mai recentă care se folosește în țările din regiune, dar cam așa au început schimbările în mai multe țări”, a declarat Maia Sandu.

Totodată aceasta a ținut să menționeză că una din prioritățile guvernării este de a face curățenie în sistemul judecătoresc, inclusiv în rîndul procurorilor.


„Probabil că în următoarea perioadă judecătorii și procurorii din Republica Moldova vor fi supuși unei evaluări externe pentru a avea un sistem mai curat. Cei care sînt vizați în anchete sînt oameni cu probleme de integritate. In mare parte ceea ce citim despre judecatori si tot felul de funcționari care și-au adunat averi ilegale denotă că s-au pornit lucrurile”.

Șefa Statului susține că situația în care a găsit și a preluat guvernarea țării este mai inferioară situației din anilor 2014-2015 în care se afla Republica Moldova. Potrivit acesteia, de vină se face regimul lui Plahotniuc.

„Ce am găsit acum este mult inferior situatiei din 2014-2015. Regimul lui Plahotniuc a produs cea mai mare daună serviciului public și instituțiilor statului. El a paralizat sistemul instituțiilor”.

0

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

De ce, în opinia dumneavoastră, ar trebui să fie îngrijorate în primul rînd autoritățile din Republica Moldova?
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
 X