De ce apicultori ezită să-și comercializeze mierea

3 aug. 17:15   Societate
2305 0

Ultima recoltă de miere este colectată în prezent de către apicultori. Aceștia urmează să pregătească familiile de albini pentru iernat. Din cauza prețului mic pe piață, albinarii ezită să-și comercializeze produsul. Reprezentanții Asociației Naționale a Apicultorilor susțin că aceeași problemă se atestă și în țările vecine.

În prezent, este în proces de recoltare mierea de floarea-soarelui și cea din florile de cîmp. Apicultorul Petru Secara susține că nu va scoate în vînzare produsul colectat în această vară din cauza prețului scăzut al mierii de albini, care a rămas la nivelul anului trecut.

„Un an mai deosebit față de alți ani, în sensul că am avut ploi, a fost floare multă, dar mierea nu este în măsura în care noi ne-am așteptat. Deja toți sîntem în plină pregătire pentru a pune familiile pe iarnă”, a declarat apicultorul.

Directorul executiv al Asociației Naționale a Apicultorilor, Ion Maxim, spune că situația este similară și pentru alte țări. Astfel, apicultorii din România și statele balcanice refuză să realizeze recolta din acest an din același motiv - prețul neînsemnat, notează Noi.md cu referire la radiomoldova.md.

„Problema este că mierea stă pe loc, practic nu o colectează nimeni. Asta este problema cea mai mare. Din cauza prețurilor foarte mici de piață, nici în România practic nimeni nu colectează, nici în țările balcanice”, a menționat Ion Maxim.


Precizăm că Republica Moldova exportă anual în țările din Uniunea Europeană aproximativ 4000 de tone de miere de albini. Însă, odată cu începerea războiului de către Rusia în Ucraina, această cantitate s-a redus considerabil.

3
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?