De azi, carabinierii au mai multe împuterniciri și pot întocmi procese verbale

18 feb. 2021,, 14:55   Societate
3100 0

Începînd de azi, carabinierii vor avea titlu de agent constatator și vor putea întocmi procese verbale pe numele persoanelor care încalcă ordinea publică sau nu respectă restricțiile impuse de Comisia Națională Excepțională de Sănătate Publică. În aceste condiții, carabinierii nu vor mai fi nevoiți să ducă contravenientul la secția de Poliție, scrie tv8.md

De astăzi, carabinierii au și împuterniciri de agenți constatatori. Asta înseamnă că vor putea întocmi procese verbale direct, la locul săvîrșirii contravenției, atunci cînd persoanele vor încălca ordinea publică, fără a fi necesară transportarea acestora la secția de poliție. Pentru a înțelege mai bine noile competențe ale carabinierilor, dintre superiorii acestora ne-au oferit următoarele exemple.

Carabinierii vor avea trei modele de procese verbale, pe care le vor putea întocmi,în funcție de abaterea săvîrșită. Dacă persoana care a încălcat legea nu are buletinul de identitate asupra sa, atunci identificarea acesteia se face în baza unui sistem de date, după numele și prenumele acesteia.

Dacă personale sînt dispuse să colaboreze cu agenții contatatori, atunci amenda aplicată poate fi mai mică. Oamenii din stradă ne-au spus că nu sînt la curent cu noile competențe ale carabinierilor și consideră că această decizie este una pripită. În plus, oamenii au îndoieli în privința pregătirii carabinerilor pentru a aplica aceste sancțiuni. Iată, acum am aflat.

Alte persoane ne-au spus, însă, că sînt la curent cu noile competențe ale carabinierilor și că, odată ce ei vor putea întocmi procese verbale, oamenii vor fi mai disciplinați și vor respecta cu mai multă strictețe atît ordinea publică cît și normele anti Covid 19.


Conform datelor oferite de Inspectoratul General al Carabinierilor, pînă în prezent au fost instruiți și au primiți statut de agenți constatatori în jur de 100 de carabinieri. Scopul Inspectoratului este, însă, ca toți carabinierii să fie instruiți și să aibă astfel de competențe.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?