Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

De astăzi, fiecare cetăţean poate beneficia de medicamente gratuite

1 feb. 2019,, 08:00   Societate
2795 0

Fiecare cetățean va beneficia de astăzi de medicamente oferite în mod gratuit din lista celor compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM), destinate tratamentului celor mai frecvente maladii.

Pănă în prezent, pentru mai multe medicamente compensate, costul acestora era compensat parțial, în sumă de 30%, 50%, 70%, pacienții plătind suplimentar pentru medicamente. Conform noilor completări, pacienții vor putea beneficia de un medicament gratuit. În cazul cînd persoana va refuza preparatul respectiv, acesta va fi informat despre alte medicamente disponibile, compensate parțial.

Astfel, la prezentarea rețetei pentru medicamente compensate, în mod obligatoriu farmacistul va propune pacientului medicamentul oferit gratuit. Dacă la momentul solicitării medicamentul gratuit lipsește în farmacie, acesta urmează să fie pus la dispoziția pacientului în termen de 72 de ore de la adresare.

De asemenea, farmaciile sînt obligate să plaseze la loc vizibil lista medicamentelor oferite gratuit în cadrul asigurării obligatorii de asistență medicală.

Prescrierea medicamentelor compensate se efectuează de către medicii de familie, neurologi, psihiatri, endocrinologi și pediatri ai prestatorilor de servicii medico-sanitare contractați de către CNAM, indiferent de forma juridică de organizare.

Totodată, suplimentar noului mecanism de compensare, informăm că, copii pînă la 18 ani beneficiază în mod gratuit de toate medicamentele din lista celor compensate, destinate tuturor maladiilor depistate la vîrsta respectivă.

În prezent, lista medicamentelor compensate include 148 de denumiri comune internaționale.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?