Coronavirus stiri: 8217
Obiectiv european stiri: 320
Criza energetică stiri: 965

De aproape 10 luni ANACEC nu mai oferă acreditări pentru școlile auto

16 mar. 09:00   Societate
1767

Acreditarea școlilor auto este stopată de aproape 10 luni de către Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educatie și Cercetare, notează Noi.md cu referire la tv8.

S-a întîmplat, după ce Ministerul Educației a propus un program nou de pregătire a conducătorilor auto, conform standardelor europene, în special, la categoria "B". În consecință, din martie, anul trecut, atunci cînd numărul de ore pentru cursanți a fost majorat de aproape patru ori, procesul este, practic, imposibil de realizat, în perioada obligatorie de trei luni de studii. În context, Agenția refuză să mai ofere acreditări pentru școlile auto și solicită Ministerului Educației să intervină cu ajustări. La rîndul lor, responsabilii din Educație susțin că mai au nevoie de timp pentru modificarea programului de studii.

Reguli imposibil de urmat pentru acreditarea școlilor auto din țara. La un an de cînd Ministerul Educației a impus standarde UE la pregătirea conducătorilor auto de categoria categoria “B”, activitatea acestor instituții este grav afectată. În mare parte, din motiv ca numărul de ore obligatorii pentru cursanți a fost majorat de aproape patru ori, ceea ce este imposibil de realizat în termen de trei luni.

În consecință, Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educatie și Cercetare, responsabila de acreditări, a constatat ca programul propus de Ministerul Educației, în martie, anul trecut, nu poate fi implementat și a decis sistarea procesului de acreditare a școlilor auto. Acum, managerii acestora sînt în dilemă. Unii și-au continuat activitatea fără licență sau acreditare și așteptă soluții din partea autorităților.

„Noi am dat actele pentru acreditare în iarna anului 2020. Apoi, s-a început pandemia, iar în august abia am primit permisiune, iar peste aproape un an am putut activa oficial”.


„Jumătate de an noi am lucrat neoficial. Am fost nevoit să concediez angajații și să le achit
salarii”.

Ca să poată fi acreditată de către ANACEC, școala auto este verificată foarte minuțios, susțin managerii. Ei mai spun că sînt nevoiți să majoreze cu mult taxa de studii pentru cursanți din cauza obligativității de a majora a aproape patru ori numărul de ore, impusă de Ministerul Educației.

„Dacă pînă în martie 2021, orele practice... erau de minim 60 ore să orice cursant înregistrat la școala auto. S-a făcut un calcul la ore și cei de la ANACEC... nu permite ca un cursant să treacă în trei luni de zile minimul necesar”.

Pe de altă parte, reprezentanții Asociației Patronatului, Uniunea Școlilor Auto și a Centrului de Instruire susțin că această trecere de la licențiere, proces care a fost valabil pînă în 2017, la acreditare a avut și un efect benefic asupra calității studiilor oferite de școlile auto. Asta, chiar dacă termenul legal de obținere este de șase luni, iar în realitate poate dura și peste un an.

„În general, școlile care au activat în folosul formabilului s-au ținut pe piață, ceilalți cumva au dispărut, s-au închis și nu mai activează la moment. - Din ce motiv? - Că n-au putut trece acreditarea, că rigorile standardelor de acreditare au fost destul de dure”.

Ca rezultat, în urma unei analize privind dificultățile întîmpinate de către prestatorii de servicii auto, din cauza programului nou, elaborat în martie, anul trecut de către Ministerul Educației, procesul de acreditare a fost sistat de către ANACEC.

„Noi am constantat că programul este irealizabil. Acolo se recomandă peste 10 ore ca formabilii să le treacă după ora, dar lui i se pun 10 ore și jumătate, la școlile auto”.

Intre timp, responsabilii de la Ministerul Educației susțin că, de fapt, managerii școlilor auto sînt nemulțumiți din cauza majorării cu 20 de ore a numărului de lecții practice pentru cursanți.

„Școlile auto au ripostat, deoarece s-a majorat prețul per taxă de studii și am ajuns cu ei la o concluzie să majorăm aceste ore doar cu 10”.

Astfel, după mai bine de jumătate de an de plîngeri și nemulțumiri din partea managerilor de la școlile auto, dar și a unei solicitări din partea ANACEC, Ministerul Educației a decis să ajusteze programele de studii. În decurs de o lună, acestea vor fi avizate, iar ulterior vor putea fi implementate în școlile auto.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Experții vorbesc despre un posibil deficit de apă în Moldova. Ce ar trebui să facem?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав