COVID-19 în MOLDOVA

Curtea de Conturi nu poate verifica cum s-au cheltuit banii alocați pentru reconstrucția Președinției

Curtea de Conturi nu poate verifica cum s-au cheltuit banii alocați pentru reconstrucția Președinției

Clădirea Președinției, care a fost renovată din bani oferiți de Guvernul Turciei, încă nu a fost dată oficial în exploatare, deși lucrările s-au finalizat demult, iar actele de predare-primire au fost semnate la 31 iulie.

Curtea de Conturi atenționează că există riscul afectării rapoartelor financiare pentru anul 2019 pe care urmează să le pregătească Aparatul președintelui, informează Noi.md cu referire la tv8.md.

Reprezentanții instituției prezidențiale au precizat că au expediat scrisori către toate instituțiile care trebuie să emită avizurile necesare la finalizarea lucrărilor de reconstrucție, iar unele autorități au făcut deja verificările. Funcționarii promit că, pînă la sfîrșitul anului, clădirea Președinției va fi dată oficial în exploatare.


Potrivit auditorilor Curții de Conturi, la 31 iulie au fost semnate actele de predare- primire a lucrărilor între Președinție și firma turcă care a gestionat procesul de reconstrucție a clădirii, fiind indicate lucrări în valoare de 8,9 milioane de euro.

Auditorii precizează că în documente nu a fost indicat tipul lucrărilor, unitățile cantitative și prețul pentru fiecare lucrare în parte. Pentru lucrări a fost folosită documentația de proiect și de deviz elaborată încă în anii 2009-2010. Curtea de Conturi nu poate verifica dacă banii au fost cheltuiți corect.

„Banii sînt acordați de bugetul unei alte țări și verificarea iese din spațiul de jurisdicție a Curții de Conturi. Și licitația pentru selectarea antreprenorului a fost organizată de agenția turcă. Nu poate Curtea să meargă în deplasare la Ankara și să zică: dați-ne documentele”, a explicat președintele Curții de Conturi, Marian Lupu.

Acesta mai spune că autoritățile din Turcia trebuie să verifice corectitudinea cheltuirii banilor. Curtea de Conturi din Ankara ar urma să efectueze un audit la Agenția Turcească pentru Cooperare (ATC), care și-a asumat integral controlul asupra realizării proiectului de renovare a Președinției de la Chișinău.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load