Incendii stiri: 558
Criza energetică stiri: 1730

Curtea de Conturi: „Datoriile ambelor maluri ale Nistrului pentru gaze nu corespund realității”

22 noi. 2022,, 11:04   Societate
3846 0

Datoriile istorice ale ambelor maluri ale Nistrului pentru gazele naturale furnizate de concernul rus Gazprom se ridicau către sfîrșitul anului 2021 la 8,469 de miliarde de dolari, potrivit datelelor din proiectul unui raport de audit al Curții de Conturi, realizat timp de mai bine de 10 luni la Moldovagaz, prezentat pe 21 noiembrie. Autorii raportului spun, între altele, că aceste datorii „nu corespund realității”.

Datoriile malului drept ale Nistrului față de Gazprom se cifrează la 469 milioane de dolari, iar cele ale malului stîng la peste 6,8 miliarde de dolari, potrivit lui Sergiu Știrbu, membru al Curții de Conturi și unul dintre membrii echipei de audit, scrie Noi.md cu referire la moldova.europalibera.org.

Totodată, datoriile malului drept față de Factoring-Finance, o companie fiică a Gazprom, se ridică la 275 de milioane de dolari, inclusiv 120 de milioane de dolari plățile de bază și penalitățile de 155 de milioane de dolari. Datoriile malului stîng față Factoring-Finance se ridică la 925 de milioane de dolari: 541 de milioane de dolari sînt plățile de bază și 383 de milioane de dolari penalitățile.

În relațiile sale financiare cu Gazprom, așa cum arată proiectul raportului Curții de Conturi, Moldovagaz a înregistrat în cursul anilor pierderi de miliarde de lei pe fondul diferențelor de curs valutar.

Autorii raportului mai spun că au constat mai multe „neconcordanțe”, iar multe documente confirmative nu mai există din diverse motive.


Actele de verificare a datoriilor malurilor Nistrului nu oferă o veridicitate ale acestora și, respectiv, nici asupra cheltuielilor financiare aferente datoriilor, spun autorii raportului.

„Datoriile malului drept și stîng nu corespund realității, ca urmare a neeliminării deficiențelor la constituirea de către guvernul R. Moldova a întreprinderii mixte cu SA Gazprom, care au fost constate de Curtea de Conturi încă în anul 2002, cînd o parte din capitalul social a fost transmisă pentru stingerea datoriilor la gazele consumate”, a explicat Sergiu Știrbu în timpul prezentării proiectului de raport.

Auditorii documentului au constatat că, în anumite perioade, datoriile malului drept au fost majorate nejustificat, iar cele ale malului stîng, dimpotrivă, diminuate.

Auditul complex al situației la Moldovagaz a fost inițiat de Curtea de Conturi în ianuarie 2022, după o solicitare a Parlamentului, iar documentul urmează să fie înaintat legislativului. Deocamdată, Curtea de Conturi a publicat doar un scurt rezumat al acestui audit.

Anterior, reprezentantul oficial al Gazprom, Serghei Kuprianov, a declarat că datoria Moldovagaz față de companie este de 433 milioane dolari, iar ținînd cont de plățile întîrziate - 709 milioane dolari SUA.

4
0
2
2
8

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ar trebui să demolăm monumentele din perioada sovietică?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий