X 
Transnistria stiri: 1421
Eurovision stiri: 504

Curtea de Apel Chișinău a respins recursul fostului Procuror General Alexandr Stoianoglo

24 ian. 12:32   Societate
2842 0

Curtea de Apel Chișinău, într-o componență formată din judecătorii Victoria Sîrbu, Angela Braga și Veronica Negru, a respins recursul avocatul Iurie Mărgineanu în interesele lui Alexandr Stoianoglo, fostul Procuror General al Republicii Moldova, anunță Noi.md

Această decizie menține încheierea anterioară a Judecătoriei Chișinău, sediul Rîșcani, care a refuzat suspendarea executării decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 1122-IX din 26 septembrie 2023, semnat de Maia Sandu. Decretul menționat se referea la eliberarea lui Alexandr Stoianoglo din funcția de Procuror General.

Cererea a fost motivată prin faptul că actul administrativ contestat a fost emis în urma examinării unui raport al Comisiei de evaluare a Procurorului General și a unei hotărâri a Consiliului Superior al Procurorilor. Aceste acte au fost, de asemenea, contestate în instanța de contencios administrativ.

Curtea de Apel a constatat că, deși legislația națională prevede posibilitatea suspendării actelor administrative pe durata contestării acestora, în acest caz specific, nu s-au întrunit condițiile necesare pentru o astfel de măsură. Mai exact, nu s-au identificat suspiciuni serioase și rezonabile privind legalitatea actului administrativ individual defavorabil, nici pericolul iminent de producere a unor prejudicii ireparabile prin executarea în continuare a actului administrativ.

Decizia Curții subliniază că măsurile de protecție provizorie, cum ar fi suspendarea unui act administrativ, nu pot aduce atingere deciziei finale privind contestarea actului administrativ și trebuie să fie justificate prin probe concrete și relevante.


Prin această hotărâre, Curtea de Apel Chișinău a respins recursul lui Alexandr Stoianoglo, menținând astfel în vigoare decretul Președintelui Republicii Moldova care îl eliberează din funcția de Procuror General.

Alexandr Stoianoglo a depus cerere în judecată pe 30 octombrie 2023, peste aproape o lună după ce a fost eliberat din funcție de către președinta Maia Sandu. Fostul procuror general solicită anularea actului prin care și-a pierdut funcția.

Alexandr Stoianoglo, a obținut cîștig de cauză la Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO), iar Moldova urmează să-i achite prejudiciu moral.

7
0
0
3
27

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?