COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

Curtea de Apel Cahul a desfășurat o ședință în dosarul lui Ilan Șor

Curtea de Apel Cahul a desfășurat o ședință în dosarul lui Ilan Șor

Curtea de Apel Cahul a desfășurat ieri ședința de judecată planificată în dosarul deputatului Ilan Șor, după mai multe amînări care au tot avut loc începînd cu vara anului trecut.

Avocații lui Ilan Șor au cerut recuzarea completului de judecată, motivînd că există circumstanțe care pun la îndoială obiectivitatea şi nepărtinirea judecătorilor și au solicitat strămutarea cauzei penale în altă instanță. Cererile apărătorilor au fost examinate și respinse de magistrați.

„Cerile au fost examinate în pofida faptului că în R. Moldova a fost instituită stare de urgență, iar așa cum rezultă din dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale, examinarea acestor cereri trebuia să se suspende de drept pe durata stării de urgență. Se creează impresia că regulile instituie în situație de urgență sînt aplicate selectiv, fiind un instrument la îndemîna intereselor puterii: atunci cînd ne este convenabil le respectăm, dacă nu ne convin – le încălcăm”, a comentat deputatul Denis Ulanov, care anterior a fost avocatul lui Ilan Șor.


Denis Ulanov precizează, într-o postare pe Facebook, că judecătorii au respins astăzi mai multe cereri formulate de apărătorii lui Șor și anume: de a accepta în calitate de probe înscrisuri care ar atesta stingerea creanțelor față de BEM, audierea în calitate de martor a mai multor persoane și audierea experților care au refuzat efectuarea unei expertize.

„Justiția din R. Moldova încă o dată a demonstrat că este subjugată „regimului dodonist”…Completul de judecată ce examinează cauza penală de învinuire a deputatului Ilan Șor a executat indicațiile ministrului Justiției Fadei Nagacevschi, date public la 21 februarie 2020 prin intermediul rețelei de socializare Facebook, realizînd astfel scopul pe care-l urmărește guvernarea: examinarea superficială și neobiectivă a cauzei penale, precum și accelerarea pronunțării unei hotărîri judecătorești ilegale, de condamnare a lui Șor Ilan în lipsa unui proces echitabil”, acuză Denis Ulanov.

Următoarea ședință de judecată a fost fixată pentru data de 7 aprilie.

Amintim că, pe 21 februarie, ședința de judecată planificată la Curtea de Apel Cahul în dosarul lui Ilan Șor, a fost amînată deoarece dosarul „nu a parvenit de la Centrul Național de Expertize Judiciare”. Atunci a fost a opta oară cînd ședințele de judecată în acest dosar s-au amînat din exact același motiv.

În vara anului 2018, judecătorii au acceptat solicitarea avocatului lui Ilan Șor de a fi efectuată o expertiză financiar-contabilă, care ar aduce probe concludente pentru dosar, dar aceasta nu a mai fost realizată.

Expertul Vladislav Gribincea a comentat anterior în presă că o astfel de expertiză nici nu ar fi posibilă, pentru că mai multe acte ale „Băncii de Economii” au ars în mașina încasatorilor agenției „Klassika Asigurări”, care deservea BEM-ul, dar judecătorii nu au luat asta în calcul cînd au acceptat demersul avocaților lui Șor.

Mașina încasatorilor a fost găsită incendiată pe 27 noiembrie 2014 la Ialoveni. În aceeași zi, Banca Națională a Moldovei a instituit regim de administrare specială la BEM.

Pe 24 februarie, Ministerul Justiției a depus la Consiliul Superior al Magistraturii o sesizare în privința acțiunilor judecătorilor Curții de Apel Cahul care examinează dosarul deputatului fugar Ilan Șor. În document se spune că expertiza, care este așteptată de la Centrul Național de Expertize Judiciare (CNEJ) și din cauza căreia au fost amînate ședințe de judecată de nenumărate ori, întîrzie pentru că instanța nu a trimis la CNEJ materialele necesare pentru comisie.

Ulterior, avocatul lui Șor l-a acuzat pe ministrul Justiției Fadei Nagacevschi de imixtiune în actul justiției și de faptul că ar încerca să influențeze procesul în cazul clientului său.

Citește-ne pe Twitter, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
Mai multe

Sondaj Toate

load