Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Curtea Constituțională declară inadmisibilă sesizarea avocaților lui Șor

11 ian. 2021,, 23:37   Societate
3220 0

Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă o sesizare depusă de magistrații Curții de Apel Cahul la solicitarea avocaților lui Ilan Șor, Aureliu Colenco și Denis Calaida.

Mai exact, apărătorii politicianului au cerut excepția de neconstituționalitate a unor prevederi din Codul de procedură penală ce se referă la procedura de recuzare a judecătorilor, transmite Deschide.md.

De precizat că la data de 21 decembrie 2020, în cadrul ședinței de examinare a cererii de recuzare, avocații Denis Calaida și Aureliu Colenco au ridicat, în interesele dlui Ilan Șor, excepția de neconstituționalitate a textului „examinarea cererii de recuzare sau a declaraţiei de abţinere se face în aceeaşi zi, ascultînd părţile şi persoana a cărei recuzare se cere” din articolul 35 alin. (2) din Codul de procedură penală.

Potrivit acestora, textul respectiv este „imprevizibil, pentru că nu este clar dacă judecătorul sau completul de judecată care examinează cererea de recuzare este obligat sau nu să citeze/cheme persoanele recuzate, în vederea ascultării acestora”.

La fel, au precizat avocații, „textul contestat conferă judecătorilor care examinează o cerere de recuzare spațiu de abuz și arbitrariu”.


Curtea de Apel Cahul a admis ridicarea excepției de neconstituționalitate și a sesizat, în acest sens, Curtea Constituțională, în vederea examinării acesteia.

În cadrul examinării sesizării, magistrații Curții Constituționale au atras atenția asupra faptului că prevederile contestate nu reclamă vreo problemă de constituționalitate din perspectiva accesului liber la justiţie, a prezumției de nevinovăție, precum și a dreptului la apărare.

„În consecință, nu există vreo ingerință în articolele 20, 21 și 26 din Constituție. Dimpotrivă, dispozițiile criticate instituie o garanție pentru părți și persoana a cărei recuzare se cere, i.e. de a-și prezenta poziția în fața judecătorului sau a completului de judecată care examinează cererea de recuzare”, precizează Înalta Curte.

În acest sens, CCM a declarat inadmisibilă sesizarea și nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.

Prezenta decizie este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?