Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Curtea Constituțională a sesizat CSM, în legătură cu unele practici "suspecte" ale magistraților

2 aug. 2021,, 14:56   Societate
2814 0

Curtea Constituțională a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătura cu anumite practici aplicate de judecătorii instanțelor de fond care trimit cu întîrziere excepțiile de neconstituționalitate ridicate.

Înalta Curte cere CSM să verifice dacă acțiunile respective au fost făcută cu rea-credință, prin încălcarea standardului legal judecării cauzelor într-un termen rezonabil.

Într-un comunicat de presă, Curtea Constituțională anunță că în ultimele luni a fost sesizată de unele instanțe de drept comun cu excepții de neconstituționalitate ridicate cu mult timp înainte de trimiterea sesizărilor. Într-unul din cazuri, perioada de timp dintre ridicarea excepției în fața instanței și trimiterea sesizării de către instanță a fost mai mare de doi ani. În alte cazuri, perioada de timp a fost de cîteva luni.

Potrivit reprezentanților Curții, atunci cînd este ridicată o excepție de neconstituționalitate în fața lor, judecătorii de drept comun trebuie să sesizeze Curtea cu celeritate.

„Ei nu pot reține excepția și nu pot amîna sesizarea Curții, tergiversînd astfel soluționarea procesului într-un termen rezonabil”.


„Practica sesizării cu întîrziere a Curții Constituționale reprezintă o modalitate de obstrucționare a tragerii la răspundere contravențională a persoanelor culpabile, fiind afectate ireversibil interese statale și particulare”, precizează CCM.

În acest sens, Curtea Constituțională a sesizat deja Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la aceste practici și nu exclude că va sesiza și alte autorități competente, pentru a verifica dacă trimiterea întîrziată a excepțiilor la Curtea Constituțională a fost făcută cu rea-credință, prin încălcarea standardului legal judecării cauzelor într-un termen rezonabil.

De menționat că unul dintre cazurile la care face referire Curtea Constituțională este legat de dosarul judecătorului din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, Gari Bivol. Mai exact, magistratul a făcut parte din lista judecătorilor reținuți în 2016 în dosarul „Laundromat”. Acesta a fost acuzat de „pronunţarea unei sentinţe, decizii, încheieri sau hotărîri contrare legii soldată cu urmări grave” și risca pînă la 7 ani de închisoare.

În decembrie 2018, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a admis cererea cu privire la ridicarea excepției de neconstituționalitate în interesele lui Gari Bivol, însă a expediat sesizarea către Curtea Constituțională abia la începutul lunii iulie 2021.

Între timp, în septembrie 2020, Gari Bivol a fost scos de sub urmărire penală în cazul „Laundromat” din lipsa „elementelor unei infracțiuni” și repus în funcția de judecător.

„Laundromat-ul” reprezintă o schemă dirijată de Veaceslav Platon prin care prin R.Moldova au fost spălați peste 20 miliarde de dolari.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?