COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 857 485 INFECTAȚI 330 799(+1505)   TRATAȚI 308 832     DECESE 7576(+41)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2958
Puterea stiri: 6916
Coronavirus stiri: 7687

Curtea Constituțională a respins sesizarea depusă de Stoianoglo

6 sep. 17:10   Societate
1622 7

Magistrații Curții Constituționale au respins solicitarea depusă de procurorul general, Alexandr Stoinoglo care a cerut suspendarea acțiunii Legii pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură, pînă la soluționarea în fond a cauzei.

Procurorul a mai cerut și exercitarea controlului constituționalității noilor modificări. Mai exact, Stoianoglo susține că majoritatea parlamentară a elaborat și adoptat cu grave abateri modificările făcute la Legea cu privire la Procuratură.

Într-un comunicat al CCM se arată că cererea lui Stoianoglo a fost respinsă. Magistrații au explicat și de ce.

„Președintele ad-interim reține că, deși autorul sesizării a invocat existența unor riscuri de natură să afecteze unele valori constituționale (a se vedea supra § 5), în realitate, în cererea de suspendare nu există o argumentare suficientă a eventualelor prejudicii și consecințe negative iminente pentru independența Procuraturii Generale, a Procurorului General și a Consiliului Superior al Procurorilor… Chiar dacă riscul este abstract, cererile cu privire la suspendarea acțiunii actelor sesizate trebuie motivate în mod convingător. Doar invocarea riscului şi enumerarea unor valori fundamentale nu reprezintă o motivare suficientă şi convingătoare în vederea suspendării acțiunii actului sesizat (a se vedea DCC nr. 161 din 29 decembrie 2020, § 15; DCC nr. 20 din 16 februarie 2021, § 4; DCC nr. 21 din 16 februarie 2021, § 6; ; DCC nr. 31 din 19 martie 2021; § 7). Așadar, Președintele ad-interim conchide că nu sînt motive pentru a dispune suspendarea acțiunii dispozițiilor legale contestate”, se arată în decizia magistraților.

Amintim că procurorul General, Alexandr Stoianoglo s-a adresat, vineri, cu o sesizare la Curtea Constituțională în vederea controlului constituționalității modificărilor operate de Parlament.


„Procuratura Generală își exprimă dezacordul cu modul în care respectivele modificări au fost promovate și adoptate, or în redacția elaborată de către un grup de deputați PAS, în frunte cu Sergiu Litvinenco, acestea riscă să producă efecte care aduc grave atingeri principiilor constituționale privind independența Procuraturii și separația puterilor în stat, subminînd independența procurorilor în avantajul factorului politic”, se arată într-un comunicat al PG.

0
Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Care, după părerea dvs., ar fi acțiunile necesare pentru ca Republica Moldova să depășească cît mai repede criza energetică?
🔽🔽