Transnistria stiri: 1405
Eurovision stiri: 504

Cum vor fi păziți cei aproximativ 50 de lideri care vin la Bulboaca

29 mai. 2023,, 11:03   Societate
2848 0

Instabilitatea și războiul de la hotar sînt pricipalele provocări ale Serviciului Protecție Pază de Stat, în contextul asigurării securității în perioada desfășurării Summitului Comunității Politice Europene. Specialiștii au relatat redacției Realitea că alte riscuri aferente mai sînt propaganda și influența hibridă.

Pentru a face față, au fost create grupuri de specialiști din toate instituțiile de forță. Aceștia sînt responsabili de verificare, monitorizarea, evaluarea și analiza riscurilor, colaborînd și cu instituții din domeniul securității din alte state, notează realitatea.

„Serviciul are un dialog deschis și un schimb direct de informații cu ofițerii de protecție străini care, în comun cu ofițerii SPPS, vor asigura protecția înalților demnitari de peste hotare pe durata evenimentului, în vederea contracarării oricăror acțiuni și provocări prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acțiuni și sănătatea persoanelor beneficiare de protecție de stat”, ne-a comunicat Serviciul de presă al SPPS.

Pînă acum nu s-au detectat riscuri, iar responsabilii afirmă că depun efort considerabil pentru documentarea informațional-operativă a evenimentului. Fiind parte a Asociației Serviciilor de Protecție Personală (APPS) din care fac parte 53 de servicii similare, dar și a unui Protocol de cooperare regional semnat între serviciile de protecție din Romînia, Ucraina, Bulgaria, Georgia și Lituania, responsabilii din Republica Moldova efectuează constant schimburi de experiență, vizite de studiu, training-uri pe domeniile relevante activităților în materie de protecție, iar colaborarea în contextul summitului CPE contribuie și mai mult la alinierea standardelor.

„Vasta experiență a omologilor de peste hotare și schimbul de informații vine să contribuie la dezvoltarea și fortificarea capacităților instituționale și să îl alinieze la cele mai înalte standarde europene de securitate. Remarcăm că un suport considerabil la organizarea Summit-ului îl avem de la colegii omologi din Romînia care dețin o amplă experiență în acest domeniu, și anume: Au organizat securitatea Summit-ului NATO în 2008, vizita Papa Francisc în 2019, precum și reuniunea NATO și aliații la București în 2022”, mai precizează SPPS.

2
1
0
0
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?