COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

TEMELE PRINCIPALE Toate Știrile

mai multeminimizează

Cum va fi vremea în Moldova în ultima săptămînă din ianuarie

Cum va fi vremea în Moldova în ultima săptămînă din ianuarie

Următoarele zile, ultimele din luna ianuarie, vor fi determinate de temperaturi generoase, caracteristice unei primăveri grăbite, cu cer însorit, fără precipitaţii substanţiale.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), cea de-a doua lună a iernii, miezul anotimpului, va finaliza cu valori termice încadrate între 4-12 grade Celsius, în timpul zilei. Noaptea, mercurul termometrului va coborî pînă la 0 grade, în mare parte menţinîndu-se pe indicatori pozitivi, pînă la 5 grade cu plus.

Săptămîna va fi caracterizată de cer variabil, preponderent cu soare, însă marţi, 28 ianuarie, în centrul şi sudul ţării sînt posibile ploi de scurtă durată.


Surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului au explicat pentru Moldpres că anume în aceste zone precipitaţiile sînt cele mai aşteptate, deoarece în această parte a ţării sînt înregistrate mai multe terenuri compromise de condiţii meteorologice, în special de secetă.

Potrivit specialiştilor de la SHS, în luna ianuarie culturile de toamnă se află în fond în stare de repaus vegetativ, însă în anii cu iarnă blîndă pentru culturile ce iernează sînt periculoase moinele. Acestea sînt fenomene frecvente pe teritoriul ţării. Cele mai periculoase sînt moinele cu temperatură medie zilnică de +5ºC şi mai ridicată. În timpul acestora are loc reluarea vegetaţiei culturilor de toamnă şi a celor pomicole, fiind posibilă vătămarea ulterioară a lor în cazul scăderii bruşte a temperaturii. Numărul de zile cu moină în luna ianuarie constituie în medie pe ţară 12-18 zile.

Pînă la finele lunii ianuarie a fost extinsă şi avertizarea de gheaţă subţire. Astfel, Centrul Hidrologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat a lăsat în vigoare pînă pe 31 ianuarie avertizarea referitor la pericolul ce îl prezintă formaţiunile de gheaţă, create în bazinele acvatice, şi a atenţionat părinţii, care au copii minori, precum şi amatorii pescuitului de iarnă să fie prudenţi.

Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load