Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3996

Cum va fi marcată ziua de 9 mai în anul curent

19 apr. 2021,, 16:00   Societate
4697 1

În anul curent Ziua Victoriei, în condițiile unei stări de urgență în Moldova, nu va putea fi sărbătorită prin organizarea evenimentelor în masă, dar Comitetul Național „Victoria” va prilejui o serie de alte evenimente importante.

Acest lucru a fost anunțat de președintele Consiliului de Coordonare a Compatrioților Ruși, șeful Clubului istoric și patriotic rus, președintele Comitetului Național „Victoria” Alexei Petrovici, vorbind în cadrul emisiunii Mecanismul de acțiune cu Elena Levițkaia-Pahomova, informează Noi.md.

El a menționat, în special, că va fi efectuată o operațiune unică pentru trimiterea în Patrie, în Kazahstan, a rămășițelor sergentului inferior Ivan Cerednik care și-a dat viața pentru eliberarea Moldovei de fascism. Rămășițele sale au fost găsite în timpul lucrărilor de cercetare din țara noastră. Au fost găsite rudele lui, iar acum, împreună cu Ambasada Rusiei și Ambasada Kazahstanului, se pregătește o operațiune pentru a-l conduce pe eroul din Moldova pentru înhumare în Kazahstan, unde locuiesc nepoții și strănepoții săi.

Alexei Petrovici a precizat că în ajunul zilei de 9 mai este prevăzută deschiderea unui monument restaurat la un mormînt comun din satul Speia, raionul Anenii Noi. Acolo, aproximativ o mie de nume noi vor fi imortalizate pentru prima dată pe plăci de granit. Acțiunea „Regimentul nemuritor” va avea loc iarăși online, cu postarea pe Internet a fotografiilor rudelor și prietenilor, participanți la Marele Război pentru Apărarea Patriei.

„Sperăm că ridicarea restricțiilor existente și îmbunătățirea situației epidemiologice ne vor permite să desfășurăm evenimente la scară mai mare în această vară, deoarece anul acesta sărbătorim 80 de ani de la începutul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și apărarea eroică a Moldovei în 1941”, a declarat președintele Comitetului Național „Victoria”.


El a menționat că a fost conceput și un mare proiect pentru inventarierea monumentelor celor căzuți în 1941.

„Este important să știm că aici dușmanii noștri au suferit o înfrîngere, pentru prima dată în cel de-al Doilea Război Mondial, cu mult înainte de bătălia de la Moscova și Stalingrad, chiar aici, pe meleaguri moldovenești. Și există multe monumente. Dar nu știm sigur cîte sînt, la balanța căror instituții se află, în ce stare sînt ele. Am convenit că vom avea acces și la monumentele descoperite pe teritoriul posturilor de frontieră existente. Trebuie să înregistrăm oficial toate monumentele, să completăm un registru al acestora, să transferăm informațiile către raioane, astfel încît acestea să poată ajuta la punerea lor în ordine”, a subliniat Alexei Petrovici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?