COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 551 348   INFECTAȚI 258 624(+89)   TRATAȚI 251 389     DECESE 6245(+1)   Mai multe detalii
Preşedintele stiri: 2822
Puterea stiri: 6418
Coronavirus stiri: 7302

Cum Șciusev a reușit să convingă o celebră artistă să picteze biserica dintr-un sat moldovenesc (VIDEO)

15 mai. 13:00   Societate
1639 0

Marele arhitect Alexei Șciusev a reușit s-o convingă pe marea artistă Natalia Goncearova-soția artistului rus Mihail Larionov, să picteze o biserică din provincia moldovenească, în satul Cuhureștii de Sus.

Această istorie interesantă a fost relatată de către jurnalista Elena Levițkaia-Pahomova în cadrul proiectului său "След в истории", transmite Noi.md.

Elena Levițkaia-Pahomova a spus și a arătat într-un video postat pe canalul său de YouTube despre cum el a reușit să facă acest lucru, cine erau cei care au făcut comanda, pe care nici Șciusev, nici Goncearova i-a putut refuza, ce a împiedicat finalizarea proiectului, și cum arată acum această biserică din Cuhureștii de Sus.

Ea a menționat că de mai mulți ani, pe cercetătorii și istoricii de artă îi chinuiau întrebarea: cum marele arhitect Alexei Șciusev a reușit să-o atragă pe marea pictoriță rusă pentru a realiza un mic proiect provincial în satul Cuhureștii de Sus. Dar explicația, așa cum s-a dovedit, este foarte simplă. Alexei Șciusev s-a născut la Chișinău, iar Mihail Larionov - soțul Nataliei Goncearova - la Tiraspol. Respectiv, era o frăție, iar proiectul la fel se dovedește a fi o frăție, dar cu implicarea soției unuia dintre remarcabilii artiști.

În 1912, cînd a început proiectul în satul Cuhureștii de Sus, Alexei Șciusev era deja o vedetă a arhitecturii ruse, dar el nu a putut refuza unei familii nobile moldovenești, familia Bogdanov, ale căror nume au legătură cu astfel de proprietăți ca Saharna, Țaul și Cuhureștii de Sus. În 1912, surorile Eugenia și Alexandra Bogdan au decis să construiască pe moșia lor de familie din Cuhureștii o biserică. Alexei Șciusev era atunci pasionat de stilul neo-rus și se inspira din Pskov și din alte orașe. Iar în Moldova natală, el a decis, de asemenea, să reînvie tradiția locală și a luat ca bază bisericile medievale moldovenești.


Biserica din Cuhurești este aproape o replica a bisericilor din secolele XIV-XVI, ele fiind ușor de identificat prin pictura exterioara.

Elena Levițkaia-Pahomova a remarcat faptul că Șciusev s-a aventurat s-o contacteze pe Natalia Goncearova pentru a lucra la proiectul în Cuhureștii de Sus, probabil pentru a da actualitate și modernitate bisericii din sat. Dar există o altă opțiune. Pictura iconografică moldovenească, țărănească, în stilul primitivismului, este foarte asemănătoare cu pictura Nataliei Goncearova și este foarte populară în străinătate și costă foarte mulți bani.

Inițial, era vorba despre aproximativ 23 de fețe pentru biserica din Cuhurești. Apoi deja despre 38. Pentru ele erau pregătite nișe în partea exterioară a templului. Acestea pot fi văzute și astăzi. Numele sfinților au coincis cu numele reprezentanților familiei Bogdanov. Iar două schițe în acuarelă ale sfinților Boris și Feodor se află acum în Muzeul de Artă din Odessa.

Șciusev i-a scris lui Nicholas Roerich despre acest proiect: "Printre altele, Goncearova a făcut schițe drăguțe pentru Biserica mea basarabeană".

”Arhitectul și pictorița au ales un albastru profund pentru fundal, pentru icoane. Biserica ar fi fost decorată în exterior cu o centură albastră densă, dar nu s-a întîmplat...Revoluția, trecerea Basarabiei la România, migrația lui Goncearova și Larionov, problemele financiare ale familiei Bogdanov... Biserica a fost finalizată abia în 1930 și anume în acel an Alexei Șciusev a devenit autorul versiunii moderne a mausoleului lui Lenin din Piața Roșie din Moscova", a spus Elena Levițkaia-Pahomova.

Ea a subliniat faptul că biserica din Cuhureşti este impresionanță chiar și fără picturile Nataliei Goncearova, deși ne putem imagina ce s-ar fi întîmplat dacă ea ar fi reușit să-și aducă contribuția la apariția acestui templu. Jurnalista îi sfătuiește pe toți, cu prima ocazie să viziteze acest loc și alte locuri care au rămas în istorie nu numai a țării noastre, ci și a arhitecturii mondiale.

Recomandă:

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Noul parlament și-a început activitatea. Ce așteptări aveți de la activitatea sa?
🔽🔽