X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 3999

Cum să interacționați și să vă sprijiniți copiii acasă în timpul pandemiei, UNICEF

26 mar. 2020,, 09:00   Societate
3253 0

Evenimentele recente care au avut loc ca rezultat al pandemiei de COVID-19 au schimbat rutinele zilnice ale multor copii și părinți.

Întrucît tot mai multe familii se confruntă cu distanțarea socială, auto-carantina și închiderea școlilor și a locurilor de muncă, este posibil ca acestea să se simtă stresate. În context, UNICEF Moldova vine cu mai multe recomandări pentru părinți, pentru ca aceștia să petreacă timpul cu copiii eficient chiar și pe timp de carantină, notează IPN.

Astfel, părinții sînt îndemnați să creeze împreună cu copilul un program zilnic, să deseneze împreună structura acestui program, astfel încît să fie reprezentată fiecare activitate și inclusă o cronologie generală pentru momentul în care fiecare din ele va avea loc. Binevenit ar fi organizarea unui program care să corespundă cu rutina zilnică pe care copilul a avut-o la grădiniță înainte de noua situație.

Copiii pot fi și trebuie incluși în treburile și activitățile gospodărești zilnice, indicîndu-le exact sarcina sau un rol. De exemplu, aranjarea mesei, udarea florilor, împăturirea hainelor curate etc.

Părinții pot face o listă cu activități care pot fi făcute în casă sau afară, în funcție de circumstanțe și echilibra activitățile fizice cu activitățile sedentare. Cînd vine vorba de copiii de vîrstă preșcolară, este mai importantă menținerea unui proces de învățare pozitiv și distractiv, decît părinții să-și facă griji în privința păstrării abilităților academice ale acestora. Momentele, cum ar fi cititul împreună, povestitul de istorioare și jucatul, sînt modalități distractive de a continua învățarea fără a-i stresa prea tare pe cei mici.

Se recomandă și stabilirea conținutului și timpului corespunzător petrecut în fața ecranelor TV, precum și protejarea copiilor de conținutul mass-media necorespunzător care îi poate îngrijora și stresa și mai tare. Acest lucru se va face prin limitarea numărului de știri despre COVID-19 pe care familia le ascultă, mai ales în fața copiilor mici.

Atunci cînd părinții se confruntă cu comportamente nedorite, sînt îndemnați să opteze pentru metode non-violente de disciplinare.

Pentru a compensa distanțarea socială pot fi utilizate tehnologiile și diverse aplicații care permit contactul și discuțiile cu prietenii și familia la distanță.

Toate instituțiile de învățămînt din țară sînt închise din 11 martie. Acestea vor rămîne închise pînă cel puțin la sfîrșitul lunii.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?