Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cum să faci un test COVID-19 gratuit atunci cînd ai febră și ești panicat

29 aug. 2020,, 12:07   Societate
28813 6

Unul dintre locuitorii municipiului Chișinău, starea de sănătate a căruia s-a înrăutățit brusc, avînd slăbiciune, febră și suspiciuni rezonabile că ar avea COVID-19, a relatat pentru portalul Noi.md în condiții de anonimat despre experiența sa de comunicare cu medici, despre situația în Centrul COVID de la Moldexpo unde a fost adus, despre condițiile de ședere ale pacienților acolo, precum și despre efectuarea testului COVID-19, care, din fericire pentru eroul acestei povești, pentru familia, rudele, colegii și prietenii săi s-a dovedit a fi negativ.

Bărbatul a spus că s-a simțit rău la mijlocul acestei săptămîni, într-o seară după ce s-a întors acasă de la serviciu. Avea slăbiciune și dureri musculare. După măsurarea temperaturii, termometrul a arătat 38.2. Ținînd cont de toate simptomele și suspiciunile, a chemat ambulanța, apelînd 112.

„Operatorul mi-a vorbit foarte politicos și amabil. Ambulanța a sosit în 15 minute. Medicul purta o mască și mănuși. El mi-a măsurat temperatura, tensiunea arterială și saturația de oxigen cu un pulsoximetru. Febra era 38 de grade, saturația de oxigen era normală, potrivit medicului. Tensiunea la fel normală. El mi-a examinat gîtul – acesta a fost iritat. În general, potrivit tuturor simptomelor și anamnezei, medicul de la ambulanță a presupus o IRVA, și nu coronavirus, spunîndu-mi să sun dimineața medicul de familie și să-l informez despre starea mea de sănătate, pentru ca acesta să-mi prescrie un tratament, să-mi dea recomandări etc. Medicul de la ambulanță mi-a făcut o injecție de analgin și dimedrol și echipa a plecat”, a spus eroul poveștii noastre.

Dimineața el l-a sunat pe medicul de familie care a spus că totuși trebuie efectuat un test la coronavirus pentru a ști sigur dacă pacientul are COVID-19 sau nu.

„Mi s-a recomandat să sun din nou la 112, să povestesc despre starea mea de sănătate (dimineața febra era 37,8 grade, aveam slăbiciune și dureri musculare) și să spun despre dorința mea de a face un test la coronavirus. Am făcut acest lucru. A sosit ambulanța. Medicul purta un costum de protecție alb, o mască, o vizieră, adică era complet echipat. Mi-am pus masca și am urcat în mașină. Mi-am luat buletinul, polița medicală. Eu am urcat în salonul ambulanței, doctorul s-a așezat în față lîngă șofer - între noi era un ecran de sticlă. Am mers repede, cu girofarul și sirena pornite. Destul de repede, în maxim 10-15 minute, am ajuns la Moldexpo, în centrul COVID”, a spus bărbatul.


Potrivit acestuia, la fața locului el a fost întrebat despre starea de sănătate, i s-a măsurat temperatura (36,9 grade), i-au făcut radiografia plămînilor (totul s-a dovedit a fi normal, radiologul a raportat imediat rezultatul), i s-a măsurat tensiunea (care a fost normală), precum și saturația (de asemenea normală).

După aceea, i s-a prelevat un test de detectare a COVID-19 (tampon nazo-faringian), precum și sîngele venos pentru analiza generală a sîngelui și biochimia. După aceasta el a fost dus într-o boxă separată pentru a aștepta rezultatul, care, după cum s-a spus, va apărea spre seară.

„Mi s-a propus imediat să mănînc, am acceptat, deoarece nu am mîncat nimic acasă dimineața, am băut doar apă. Mi-au adus terci, ceai, pîine. În boxa sau blocul (sau salonul, nu știu cum se numește corect) era un pat cu un cearșaf curat și o pernă cu o față de pernă curată, mai era și o pătură pe raft. În salon mai era o lampă electrică cu un întrerupător, o priză - mi-am conectat la ea telefonul pentru a-l reîncărca. De asemenea, era și o pungă pentru gunoi.

Cît am stat acolo, m-au hrănit la ora prînzului (în jurul orei 13.00) și seara (nu-mi amintesc ce oră era, ca să fiu sincer, nu m-am uitat la ceas). În general, mîncarea este delicioasă, dietetică (pui, legume, compot etc.). De asemenea, dimineața mi-au dat o sticlă cu apă plată (un litru și jumătate), se oferă la toată lumea. În salon mai este și o sticlă cu dezinfectant. Lîngă saloane sînt chiuvete cu apă, săpun, prosoape de hîrtie. De asemenea, pe teritoriul centrului sînt toalete (din plastic, similare celor plasate în oraș în timpul manifestărilor publice)”, a spus pacientul.

Potrivit lui, toți angajații Centrului sînt în costume de protecție, sînt foarte atenți și tratează politicos oamenii aflați în Centru. Atunci cînd apar rezultatele testelor, ei vin la fiecare persoană în salon și îi comunică personal rezultatul, eliberîndu-i formularul cu rezultatul testului și cele ale analizelor de sînge.

Dacă rezultatul este negativ, pacienților li se permite să meargă acasă, accentuînd că, după aceea, este necesar să contacteze medicul de familie pentru recomandări suplimentare. Ce se întîmplă cu cei care sînt testați pozitiv pentru coronavirus eroul poveștii noastre nu știe, menționînd doar că, după ce o persoană iese din salonul său, acesta este curățat, dezinfectat, cearșafurile și pernele de pe pat sînt schimbate.

„În general, situația în zona Centrului, în care am stat eu, este calmă - nu există zgomot, panică etc. Personalul Centrului este organizat, încrezător, după cum am putut să observ. Am fost puțin alarmat de situația mea, credeam că în Centrul COVID sînt pacienți peste tot, că situația e groaznică etc., dar ajungînd în Centru, am văzut o imagine complet diferită – este curat, luminos, proaspăt (ventilația funcționează), fiecare pacient se află în propriul salon separat (strict cîte o persoană în salon ), angajații Centrului sînt binevoitori și își fac treaba cu acuratețe și profesionalism”, a subliniat bărbatul.

Rezultatele testului COVID-19 și cele ale analizelor de sînge au apărut, după cum au spus mai devreme medicii, seara, în jurul orei 19.00.

„Din fericire rezultatul testului COVID-19 a fost negativ. Diagnosticul a fost IRVA. Mi s-a spus să informez medicul de familie despre acest lucru și să primesc recomandări suplimentare de la el. Mi-am luat lucrurile și am plecat acasă. Am sunat imediat medicul de familie, acesta mi-a cerut să fac o fotografie cu rezultatul testului și să-l trimit pe Viber. De asemenea, mi-a oferit recomandările care sînt de obicei date pentru IRVA - odihnă, vitamine, medicamente antivirale, multă apă, etc. Aceasta este povestea mea”, a recunoscut persoana bolnavă, căreia îi dorim însănătoșire grabnică și îi mulțumim că a împărtășit cu noi detaliile importante din experiența sa trăită la Centrul COVID-19.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?