COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 934 281   INFECTAȚI 363 110(+677)   TRATAȚI 347 118      DECESE 9090(+21)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3016

Cum să facem ordine în domeniul silvic din Moldova

22 mai. 11:00   Societate
2058 1

Introducerea unui moratoriu de trei ani asupra tăierii pădurilor din Moldova nu este suficientă pentru a restabili ordinea cel puțin relativă în sectorul forestier al Republicii și este necesară o reformă complexă a industriei și măsuri prompte din partea statului.

Această opinie a fost exprimată de către ecologiști, comentînd pentru Noi.md adoptarea de către Parlament în prima lectură a proiectului de lege, care prevede introducerea unui moratoriu de trei ani asupra tăierii pădurilor și permite numai tăierile sanitare, în scopul de a pune capăt defrișărilor ilegale și pentru a păstra resursele naturale epuizate.

Potrivit lui Igor Sîrbu, președintele fondului ecologic Ecodava, Republica Moldova are nevoie de o strategie națională de ocrotire a pădurilor, care să prevadă măsuri mai decisive contra defrișărilor ilegale și a businessului forestier. La moment, amenda pentru defrișările ilegale este extrem de mică: între 1,2 și 1,5 mii de lei pentru persoanele fizice și 12-15 mii pentru cele juridice. Iată de ce infractorii prinși asupra faptei, chiar și în condiții de interdicție și moratoriu, achită lejer amenda – ei oricum au profit.

O altă măsură ar putea fi identificarea terenurilor agricole degradate și potențial contaminate, și a teritoriilor pe care a fost defrișată pădurea. În opinia lui Igor Sîrbu, avem nevoie de un program național de împădurire masivă a tuturor teritoriilor posibile din această categorie.

Într-o perspectivă medie, spun ecologii, trebuie modificat sistemul național de evidență, exploatare și transportare a lemnului prin elaborarea și implementarea unui șir de instrumente (radarul forestier, separarea activităților de evaluare a lemnului de cea a exploatării lui), monitorizarea îndeplinirii planului de defrișare a pădurii, ceea ce deseori nu se face din cauza lipsei de personal. Precum și revizuirea mandatului funcțional al instituțiilor publice în sfera resurselor regenerabile, dar primordială trebuie să fie decizia de extindere a fondului forestier național.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X