X 
Transnistria stiri: 1422
Eurovision stiri: 505
Preşedintele stiri: 3993

Cum să asigurăm folosirea în siguranță a Internetului de către copii

25 feb. 2023,, 12:00   Societate
2720 0

Companiile care furnizează servicii de acces la Internet în Moldova sînt obligate să asigure introducerea și funcționarea unor mijloace de filtrare a informațiilor conținute în rețea care au un impact negativ asupra copiilor.

După cum se menționează în noul material analitic Noi.md "Cum să protejăm copiii de conținutul dăunător de pe Internet?", acest lucru este prevăzut de legislația în vigoare a R. Moldova, în special, în 2013 a fost adoptată o lege specială care vizează interzicerea sau restricționarea distribuției anumitor tipuri de produse informaționale în rîndul minorilor, inclusiv pe Internet – Legea cu privire la protecția copiilor împotriva impactului negativ al informației.

Legea a fost redactată de mai multe ori, ultima dată - în iulie 2022. Autorii săi au identificat diferite tipuri de conținut care ar putea avea un impact negativ asupra tinerei generații.

Legea obligă mass-media să ofere părinților posibilitatea de a face alegerea potrivită. Și anume, să pună la dispoziţia publicului informaţii suficiente privind intervalul orar de difuzare, recomandările şi avertizările sonore şi vizuale, astfel încît programele vizionate sau ascultate în familie sau numai de către copii să nu afecteze dezvoltarea fizică, mintală, spirituală sau morală a acestora.

Adăugăm că furnizorii, de regulă, oferă părinților opțiuni care vizează utilizarea în siguranță a Internetului de către copii. De exemplu, unii operatori propun activarea funcției de control de către părinți atît pe telefon, cît și pe computer. Acest lucru protejează copiii de comunicarea pe chat cu persoane străine sau furnizarea de date confidențiale, vizionarea sau partajarea materialelor video cu conținut necorespunzător, violent sau conținut pentru adulți, instalarea fără consimțământ a jocurilor gratuite sau contracost din magazinele sistemelor de operare sau site-uri, precum și utilizarea excesivă a telefoanelor mobile, tabletelor, laptopurilor și a altor dispozitive inteligente. Părinții pot stabili o limită a timpului utilizării dispozitivului.


În același timp, legea prevede că producătorii și distribuitorii de jocuri pe calculator trebuie să indice pe produse limitele de vîrstă. Restricțiile privind distribuirea conținutului care are un impact negativ asupra copiilor se aplică și publicității, mărcilor comerciale și altor informații disponibile publicului.
Conținutul cu caracter limitat poate fi distribuit și fără respectarea restricțiilor. Însă doar în cazul în care informația este dezvăluită în interes public, are o valoare științifică sau artistică sau este necesară pentru cercetare și educație. În acest caz, conținutul informațional trebuie să fie însoțit de un avertisment cu privire la posibilul impact negativ asupra copiilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?