Transnistria stiri: 1365
Eurovision stiri: 499

Cum să ajutăm instinctul vieții să învingă și să reducem numărul cazurilor de suicid?

4 iun. 2022,, 13:45   Societate
2636 0

În Republica Moldova funcționează linia verde a încrederii pentru prevenirea cazurilor de sinucidere https://www.pentruviata.md. Dar, din păcate, la nivel de stat, nu există programe naționale care să contribuie la reducerea statisticilor suicidale în Moldova, deoarece în țară doar serviciul 112 se deplasează urgent la chemare, dacă există riscul unui suicid. Dar asta nu este prevenirea sinuciderii, ci implicarea într-o situație de urgență.

Despre acest lucru într-un comentariu pentru site-ul Noi.md a relatat fondatoarea acestei linii verzi, psiholog Liubovi Ceban.

Ea conduce serviciul care acordă asistență psihologică persoanelor care trec prin situații de criză, ce confruntă cu diverse greutăți – au idei suicidale, au încercat să-și curme viața, au pierdut oameni dragi din această cauză sau își fac griji pentru cineva.

”Serviciul nostru funcționează în bază de voluntariat, avem cinci voluntari, dintre care trei - reprezentanții diasporei, care lucrează de peste hotare, – povestește L.Ceban. – Anual, putem ajuta cca 400 de cetățeni. Lunar, ni se adresează pentru asistență psihologică cca 30-40 de persoane. Cauzele care provoacă oamenilor dorința de a se sinucide pot fi foarte diferite. Printre cei care au apelat la linia noastră verde de prevenire a suicidului avem persoane care au divorțat, au fost izolate, au devenit victime ale violenței în familie, au fost mutilate”, a spus Liubovi Ceban.

Potrivit ei, de exemplu, în ianuarie, au existat mai multe adresări neobișnuite, care a solicitat o implicare imediată.


”De obidei, readresăm aceste cazuri serviciului urgență 112, căci nu avem posibilitatea să mergem la locul respectiv. Printre cei care ne-au apelat au fost persoane neliniștite de starea unor oameni, care au plasat pe rețelele sociale anunțuri despre dorința de a-și pune capăt zilelor, de aceea noi ne-am implicat și am ajutat acestor persoane să scape de neliniște, i-am contactat și pe cei care intenționau să-și pună capăt zilelor”, a menționat psihologul.

Ea a spus că scopul lor este să sprijine psihologic persoanele disperate încă din primele clipe, dar uneori discuțiile psihologice cu persoana dată durează mai multe zile. Linia fierbinte pentruviata.md este apelată și de maturi, și de adolescenții care nu găsesc limbă comună cu părinții.

”Prestăm servicii de sprijinire a persoanei într-o perioadă complicată a vieții sale, nu de prestare a consultărilor psihologice, însă în unele cazuri acordăm și asistență psihologică, le sugerăm persoanelor ce se poate face în situația dată, – explică fondatoarea liniei verzi de prevenire a suicidului. – Din punctul de vedere al suicidologiei, chiar dacă omul a decis să moară, oricum dorința lui de a trăi va persista. Dacă el se adresează după ajutor psiho-emoțional, există speranța că se va lăsa convins să renunțe. Două instincte ale omului – cel al vieții și cel al morții vor lupta între ele. De aceea noi lucrăm în această direcție. Dacă ni se adresează, există speranța să putem ajuta acești oameni, să-i facem să creadă și să privească altfel circumstanțele vieții, să-și verse amarul și să meargă mai departe în viață. Sarcina noastră e să dăm speranță persoanelor care ne-au apelat, să le arătăm direcția în care ele ar putea găsi sprijin”, explică fondatoarea liniei verzi privind prevenirea suicidului.

Din spusele dnei Ceban, oamenii vin la ei din dorința de a-și împărtăși durerea, de a fi ascultați. E demonstrat științific: dacă omul este ascultat, el simte o ușurare. Sarcina voluntarilor e să reducă criza emoțională, pentru ca omul să privească treaz și să vadă clar situația în care s-a pomenit, să caute soluții sănătoase. Căci, dacă emoțiile negative abundă, omul nu vede ieșire, nu știe ce să facă.

Interlocutoarea Noi.md a menționat că Republica Moldova face parte din numărul țărilor cu un nivel sporit de suicid, de aceea autoritățile trebuie să caute posibilități de a reduce acest indicator.

”La nivel de stat, noi nu avem programe naționale care să contribuie la reducerea statisticilor suicidale în Moldova. La noi doar serviciul 112 se deplasează urgent la apel, dacă există riscul unui suicid. Dar asta nu este prevenirea sinuciderii, ci implicarea într-o situație de urgență”, zice L.Ceban.
În același timp L.Ceban, psihologul și fondatoarea liniei verzi pentruviata.md, regretă că uneori mass-media savurează detaliile unei sinucideri. Între timp, tema suicidului trebuie prezentată corect. Psihicul uman este destul de puternic și e nevoie să coincidă mai mulți factori, să se producă ceva foarte grav în viața omului, pentru ca să-i apară ideile suicidale.

În opinia sa, presa trebuie să scrie și să vorbească mai mult despre necesitatea elaborării unor politici naționale, despre reformarea serviciului psihologic în RM, despre aceea cum putem recunoaște o depresie și cum putem ajuta persoanele aflate în situații de criză. Deocamdată însă, persoanele disperate beneficiază doar de sprijinul voluntarilor în frunte cu entuziasta L.Ceban. Cei ajunși într-o situație complicată, care necesită sprijin psihologic, pot scrie la adresa electronică mailto:ajutor@pentruviata.md la orice oră, li se va răspunde operativ. La fel, pot scrie în chatul anonim chiar pe site-ul https://www.pentruviata.md, care funcționează în zilele de luni și joi între orele 20.00 și 22.00. Important e să nu disperăm, să ne agățăm de viață prin toate mijloacele posibile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?