Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3991

Cum putem ieși din criza lingvistică fără tulburări politice

20 iun. 2022,, 03:15   Societate
4432 0

Cetățenii țărilor CSI nu trebuie să se limiteze doar la limba națională, iar atunci cînd există o oportunitate, ei trebuie să învețe neapărat limba rusă, care împreună cu engleza este una dintre principalele limbi ale lumii.

Această opinie a fost exprimată de un vlogger din Kîrgîzstan, care a vorbit despre rolul limbii ruse și consecințele renunțării la aceasta pentru țările CSI, relatează Noi.md.

El a amintit că în 1989 limba moldovenească a primit statutul de limbă de stat în Moldova. Alfabetul chirilic a fost desființat. După adoptarea acestei legi, în țară s-a instalat haosul. Și în 1990, prin voința locuitorilor din Transnistria, a fost autoproclamată Republică Moldovenească Nistreană. În același an, a fost autoproclamată Republică Găgăuză. Ulterior, Găgăuzia a devenit parte a Moldovei cu un statut special ca entitate teritorială autonomă.

Tot în 1989, în Georgia a fost adoptat un program de Stat pentru dezvoltarea limbii georgiene, potrivit căruia pe întreg teritoriul țării a fost introdusă forțat limba georgiană. Această decizie a fost fatală pentru integritatea teritorială a țării. Au urmat conflicte interetnice, războaie cu numeroase victime. Drept urmare, din componența Georgiei s-au retras Osetia de Sud și Abhazia.

Începând cu anii 90, în Ucraina s-a dezvoltat un suflu naționalist, care a împărțit Ucraina în Est și Vest. O formă agresivă de derusificare cu amenințări și acte de violență fizică a forțat Crimeea și Donbass să se separe de Ucraina. Interzicerea utilizării limbii ruse a divizat societatea. A apărut o amenințare reală de destrămare a statului.


După cum a remarcat vloggerul, și în Kazahstan se consolidează limba națională, ignorînd populația vorbitoare de limbă rusă, iar ei sînt aproximativ 4 milioane. Dacă ar ști mințile deștepte din Kazahstan că restricția forțată a utilizării limbii ruse sau interzicerea utilizării acesteia va duce în mod inevitabil la o divizare în societate, cu toate consecințele negative care urmează.

Excepțiile sînt Belarus și Kîrgâîzstan, unde limba rusă a primit statutul de limbă de stat și oficială. Poate din acest motiv, aceste țări au ieșit din criza lingvistică fără tulburări politice.

Există, de asemenea, presiuni asupra limbii ruse în Uzbekistan. Dar acolo nu există probleme politice, dar există probleme educaționale. S-a întîmplat astfel că detașarea de limba rusă a afectat nivelul de educație în rîndul populației.

Rolul limbii ruse în dezvoltarea educației, științei și culturii este foarte mare. Prin limba rusă, chiar și în perioada sovietică, țările din Asia Centrală s-au alăturat cunoștințelor și experienței avansate în domeniul științei, tehnologiei, artei și culturii. După cum a spus marele scriitor kîrgîz, Chingiz Aitmatov, dacă o persoană își respectă propria limbă, el nu va renunța niciodată la cunoașterea altor limbi.

"Prieteni, nu trebuie să ne limităm doar la limba națională. Atunci cînd există o șansă, trebuie neapărat să învățăm limba rusă. La nivel cu limba engleză, rusa este una dintre principalele limbi ale lumii. Prin limba rusă noi am învățat lumea, și copiii noștri vor învăța lumea. Toți compatrioții noștri de succes și-au atins succesul din contul limbii ruse. Cel puțin limba rusă formează o bază pentru dezvoltarea ulterioară, servește drept o rampă de lansare pentru un salt mai mare", a spus vloggerul.

Reamintim că reducerea sferei de utilizare a limbii ruse în Republica Moldova nu corespunde cu siguranță intereselor statului, societății și generației tinere din mai multe motive, și anume:

1. Rusa este limba maternă a celui mai mare număr de persoane din Europa și, prin urmare, este foarte răspînită.

2. În țară există foarte mulți cadre pedagogice, care sunt capabile să predea limba rusă profesional, precum și materiale pentru predarea limbii ruse în școlile moldo-române și manuale excelente.

3. Pentru majoritatea angajatorilor din lume, atunci cînd solicită posturi vacante în care sînt necesare competențe lingvistice, un astfel de bilingvism este foarte important (România furnizează pe piața internațională a muncii un număr suficient de absolvenți ai instituțiilor de învățămînt cu cunoștințe paralele de limba engleză și limbile moldo-române).

4. Piața rusă este foarte atractivă pentru toate sectoarele economiei moldovenești, iar pentru a lucra în ea este necesară cunoașterea limbii ruse. Același lucru este valabil și pentru piețele altor țări din fosta URSS, precum și pentru majoritatea țărilor slave din Europa.

5. Literatura rusă este cea mai bogată din lume, de aceea ar fi de dorit ca tinerii moldoveni să aibă acces la operele autorilor ruși în original.

6. În țara noastră, cel puțin 35% din populație sînt vorbitori de rusă care sînt patrioți ai țării lor.

Pentru moldovenii din Republica Moldova, care au păstrat limba maternă mii de ani, nu există pericolul de a-și pierde limba. În același timp, mulți vorbitori de limbă rusă studiază limba de stat ca o condiție prealabilă pentru obținerea anumitor profesii și funcții. Ar fi mai corect să nu ne bazăm pe politicieni, care s-au obișnuit în cea mai mare parte să lucreze înainte de alegeri, ci pe interesele țării și ale societății, pentru a menține pacea în țară, inclusiv pacea interetnică.



12
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

Veți participa la recensămîntul în desfășurare, în Moldova?