X 
Transnistria stiri: 1406
Eurovision stiri: 504

Cum prevenim înnămolirea Nistrului

20 aug. 2022,, 10:00   Societate
2412 0

Moldova trebuie să-și apere în fața Ucrainei drepturile la apă dulce și să nu admită înnămolirea Nistrului, iar în acest sens, autoritățile moldovenești trebuie să facă tot ce le stă în putere pentru a împiedica construirea cascadei din șase hidrocentrale pe Nistru, care sînt ucigașii acestui rîu.

Este opinia exprimată pentru Noi.md de Elena Stepanova, președintele organizației obștești „Medici pentru Ecologie”.

Potrivit ei, etiajul și înnămolirea Nistrului prin înmlăștinirea rîului.

"Nistrul se înnămolește și pierde din viteză. El este afectat de gestionarea păguboasă, condițiile climaterice , și nici încălzirea globală nimeni nu a anulat-o , - spune E.Stepanova. – Au fost ani cu precipitații multe, cu ploi puternice, cu multă zăpadă în Carpați, și la topirea ei puterea Nistrului îl ajuta să se curețe măcar parțial. Dar în acest an în Carpați nu a fost zăpadă deloc, nu a existat topirea și curgerea ei de sus, din munte, și cu ploile am stat prost. Evident, asta aduce după sine și celelalte probleme. Extracția nisipului și a pietrișului la fel contribuie la înnămolirea Nistrului. Din cauza construirii CHE, din Carpați nu ne mai vine nisip și pietriș. Ne vom alege doar cu ceea ce avem la moment, mai mult nu vom avea. În locul nisipului și pietrișului extras vine nămolul. Această atitudine duce la aceea, că Nistrul se transformă în mlaștină, este lipsit de apă, da înainte vreme albia lui era curățită, aprofundată", a menționat Elena Stepanova.

Potrivit acesteia, Moldova trebuie să-și apere drepturile la apă dulce în fața Ucrainei și nu trebuie să ignore problema construirii unei cascade de 6 hidrocentrale în Ucraina, ceea ce agravează și mai mult problema aprovizionării țării noastre cu apă potabilă.


" Actuala secetă a demonstrat clar ce va fi cu Nistrul în Moldova, dacă vor fi construite cele 6 CHE în Ucraina. Va fi la fel ca acum, sau chiar mai rău, - este convinsă interlocutoarea Noi.md. – De aceea autoritățile RM trebuie să facă tot posibilul pentru a nu admite construirea acestor centrale – asasine ale Nistrului", a subliniat interlocutoarea Noi.md

Ea a menționat că, în plus, este necesar să se aibă grijă de soarta rîurilor mici, izvoarelor, să se monitorizeze starea acestora și să se ia măsuri împotriva secării, precum și să se construiască în mod activ iazuri în locuri cu captare maximă pentru a acumula precipitații, care se transformă în cursuri rapide pe terenul accidentat al țării noastre și sînt duse în oceanele lumii, transformîndu-se în apă sărată inutilizabilă..
" Noi chiar avem nevoie de un program național mare de păstrare a tuturor resurselor de apă ale țării, inclusiv izvoarele și fîntînile", - declară președintele organizației obștești „Medici pentru Ecologie”.

6
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum evaluați decizia de a indexa pensiile cu 6% începînd cu 1 aprilie?