X 
Arşiţa stiri: 189
Jocurile Olimpice stiri: 151
Transnistria stiri: 1458

Cum poți depăși frica de a vorbi în public

15 iun. 19:30   Societate
3090 0

În prezent, 70% dintre oameni se tem să vorbească în public, se tem de camerele de luat vederi și doar 30% pot ieși și vorbi calm.

Despre acest lucru a vorbit Artista Poporului, maestră în arte a Moldovei, instructoarea de discurs scenic, Svetlana Tuz, în cadrul emisiunii „Без галстуков cu Alexandr Stahurski” de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

Potrivit specialistei, aceste 30% sînt oameni din mass-media, actori, prezentatori, profesori, care au practică în domeniul prestațiilor. Dar practică există la fiecare pas, doar că noi nu facem acest lucru, deși am putea exersa și pregăti, de exemplu, un discurs-toast original la ziua de naștere a unui prieten.

Svetlana Tuz a remarcat că oamenilor care se tem să vorbească în public adesea le tremură mîinile, picioarele, genunchii, se intensifică bătăile inimii, poate să i se facă rău. Și pentru a lupta cu aceste emoții, trebuie să respire, trebuie să învețe să respire corect, să-și țină respirația pentru a scăpa de frică. Respirația corectă ameliorează spasmele musculare. Mulți sfătuiesc ca înainte de discurs, dacă ești foarte îngrijorat, să asculți o muzică calmă și frumoasă. Poți face exerciții fizice, să te relaxezi. Omul trebuie să-și simtă mușchii.

Artista Poporului, Maestra în Artă al Moldovei, profesor de discurs scenic a atras atenția asupra faptului că frica de a vorbi în public este pe locul doi după frica de moarte.

Iar dacă o persoană chiar are o astfel de frică, trebuie să lupte cu ea, să se gîndească că va urca pe scenă și va ști clar ce va spune, trebuie să fie bine pregătită.

În același timp, nu trebuie să învețe totul pe de rost, pentru că, dacă va uita vreun cuvînt, atunci va apărea teama și panica. Discursul trebuie pregătit ca o pe teză. Faci un plan, programezi începutul, momentele povestirii, prevezi întrebări interesante care pot fi adresate pe scenă publicului și poți și tu răspunde la ele. Acest lucru este foarte benefic pentru comunicare.

"Importantă este pregătirea, scopul, ce vreau eu să obțin. Trebuie să vorbesc în gînd ceea ce vreau să spun în discursul meu. În același timp, prietenii îți pot asculta discursul și îți pot da sfaturi. Acest lucru este, de asemenea, foarte bun. Îți poți implica și rudele. Cred că eu mereu vor accepta să se implice și să-l ajute pe vorbitor", a spus Svetlana Tuz.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum veți proceda în cazul referendumului republican privind integrarea europeană a R. Moldova?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав